3D-tulostimet ja 3D-tulostus

Valutyöt, syövytys, juottaminen ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

jartsa

3D-tulostimet ja 3D-tulostus

Viesti Kirjoittaja jartsa »

Tarvitset osan projektiisi, mutta sellaista ei ole vielä valmistettu? Sinulla on visio ja haluat toteuttaa sen. Nyt voit tehdä tämän kaiken nopeasti, edullisesti ja helposti!
V-Flash 3D-tulostimella teet helposti prototyypin tai vaikka täysin toimivan osan suunnittelemastasi kappaleesta. 3D-tulostus soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kouluille opetukseen, yrityksille tuotekehitykseen, arkkitehdeille. V-Flash on ensimmäinen 3D-tulostin markkinoilla, joka sopii työpöydällesi. Vain mielikuvitus on rajanasi!
Tulostimen koko: 660x685x787mm, paino 66kg. Maksimi kappalekoko: 228x171x203mm. Tulostuskerroksen paksuus: 0,1016mm. Kappaleen pienin seinämäpaksuus: 0,64mm. Hyväksynnät: CE/cTUVus/RoHS/WEEE.
Hinta 9900,- (alv. 0%).

Tässä olis tulostin mallareille?
Sarjatuotantoon sopinee hyvin,hinta on este jos yksittäisiä kappaleita tekee,eli kimppaostoksena tulostin on omiaan vaikkapa 10 osallistujan voimin. :D
Viimeksi muokannut LOK, 19.12.2017 01:24. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Syy: Viestit siirretty sopivammalle alueelle ja yhdistetty toiseen viestiketjuun. Otsikkoa muokattu kuvaavammaksi.
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Mukavaa, että 3D-tulostus yleistyy. Laitevalmistajille tulee edullisempaa sarjatuotantoa ja hintakilpailua, mikä taas lisää asiakkaiden ostohalukkuutta, mikä taas lisää massatuotantoa jne. Nopea kehitys voi alkaa. Aikanaan värilaser-tulostin oli harvinaisuus ja maksoi maltaita. Lisäksi tulostuslaatu ei vastannut nykyistä. Nykyään värilasserin voi hankkia lähes kuka tahansa edullisesti ja tuotteet tekevät laadukasta jälkeä. Jospa sama hinta- ja laatukehitys tapahtuisi myös 3D-tulostuksessa :)
JuhaTelimaa
Lämmittäjä
Viestit: 113
Liittynyt: 11.01.2007 16:36

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja JuhaTelimaa »

Tulostaminen ei ole enää ongelma pikamallien teossa.

Palvelun tuottajia on monia, ehkä paras tällä hetkellä http://www.shapeways.com
Jokainen voi teettää siellä mallistaan 3D-kappaleen. Hinnat joitain kymppejä sisältäen UPS-kuljetuksen kotiovelle.

Valittavia materiaaleja ja tulostusmenetelmiä on kymmenittäin, eikä hinnatkaan enää ole esteenä. Shapewaysin sivuilta löytyy paljon (keskieuroopplaista) junan koppaa malliksi.
jartsa

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja jartsa »

Tarkoitikin että,tollanen tulostinlaite on olemassa täällä(Suomessa) myynnissäkin.Kylläkin kova hinta vielä laitteella,ehkäpä jokin kerho, taikka (yksityinen henkilö) hommannee
tuommoisen tulostimen ja voidaan unohtaa kaikki nämä resinivalumallit...
Piirrät PC:llä kuvan ja tulostat tällä valmiin kappaleen.
Printteri on(lienee) samankaltainen kuin perinteinen paperiprintteri.Windowsiin soveltuva CAD-pohjainen ohjelma,jolla voi printata 3D:nä?
Kuinka paljon tulostuksen vedokselle tulee kappalehinnaksi,sekä kuolettaakseen laitteen ostohinnan?
Laitteen käyttökustannukset?
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Meille töihin ollaan luullakseni hankkimassa 3D-tulostinta. Se tulee kone- ja rakennussuunnittelun avuksi.

Tarpeeseen nähden vahva kandidaatti taitaa olla tällä hetkellä U-printer. Se tulostaa samaa muovilaatua, kuin mistä Lego-palikat on tehty. Useita värejä voidaan käyttää, mutta silloin eri väriset osat on kaiketi syytä tulostaa erikseen. Aika kallis hankinta on kyseessä, koska ihan halvimmasta mallista ei ole tarjouspyyntöä jätetty. Liikutaan kymmenissä tuhansissa. Röpyläistähän jälki vielä on näillä nykyisillä resoluutioilla, mutta jatkokäsittelyssä siitä pääsee.

Eräs vaihtoehto on myös Z-printer, jossa saadaan tulostettua monivärisiä malleja, mutta materiaali on kipsimäistä, eikä kovin kestävää. Erillinen kovetin on olemassa, mutta se lienee melkoista myrkkyä ja hankalaa käsitellä. Resoluutio on samaa luokkaa, kuin U-printterissäkin.

Jos tuo hankinta toteutuu, niin eihän minua saa enään töistä kotiin ollenkaan :)

Halvin 3D-tulostin (rakennussarja) taitaa olla makerbot
http://www.makerbot.com/
Tulosteen laatu ei tässä vaihtoehdossa ole kummoinen, mutta ei ole hankintahintakaan. Erilaisten aihioitten tekemiseen saattaisi tämä käydä ihan hyvin.
Viimeksi muokannut LOK, 19.12.2017 01:30. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: Toimimattomat linkit poistettu. U- ja Z-printterit ilmeisesti fuusioitu toiseen yhtiöön.
jartsa

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja jartsa »

Tuo V-Flash saattaa olla ihan saman valmistajan printteri,nimi on vaan eri.
Tuskin noita vielä on kovin usealla valmistajalla,hinnankin ja speksien puolesta voi arvioida onko laite sama.
Tuossa V-Flashissa lopullinen hintakin on 23% alv:in kera reilu 12 tonttua.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 964
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja PeS »

3D-tulostaminen on todellakin erittäin mielenkiintoinen aihe, jonka täydellinen potentiaali on vielä jossain tulevaisuudessa. Suomessa on ansiokkaasti teetetty ja käytetty 3D-tulosteita jo useamman vuoden ajan — esimerkkinä näistä vaikkapa Rautatiemuseon myymälässä kaupan olleet vetureiden ja moottorivaunujen korit. Aivan ongelmatonta halvempien tulosteiden käyttö ja viimeistely ei ole, mutta se on selvää, että työaikaa tekniikkaa säästää roimasti verrattuna siihen, että originaali tai malli pitäisi veistää puukolla. Oheisen blogin takaa löytyy yksi tarina tulosteiden viimeistelystä.
http://www.pienoismallit.net/galleria/m ... vaihe_872/

Shapewaysin tarjoama 3D-tulostepalvelu lienee tällä hetkellä yksi parhaimmista ja edullisimmista. Hyvinkään Pienoisrautatietreffeillä oli näytillä yrityksen uudella ja entistä tarkemmalla tulostimella teetettyjä pienoisrautatiemallien osia. Tarkkuus kasvaa koko ajan, mutta vielä Shapewaysin laitteiden taso ei ole sellainen, että osat voisi suoraan maalata ilman hiontaa ja pintojen viimeistelyä. Tähän tosin näyttää vaikuttavan myös tulostussuunta: esimerkiksi telisivut ovat jo miltei valmista kauraa, mutta kattojen kaarevat muodot ovat vielä hivenen pykäläisiä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö maailmalla jo valmistettaisi lähes täydelliseen tulostusjälkeen kykeneviä 3D-tulostimia. Oheisessa kuvassa on 40x17x2 mm:n kokoinen H0-dieselveturin konepeitto. Tämän on tulostanut joku amerikkalainen yritys (jonka nimestä tai laitteista minulla ei ole mitään tietoa), jonka tulostusjälki on melkoisen vakuuttavaa.

[Toimimaton kuvalinkki poistettu]

Työn teettäneen kaverin mukaan tulostimen tarkkuus olisi niinkin korkea kuin 0,01 mm. Hinta on myös tarkkuuden mukainen: H0-dieselveturin korin tulostaminen maksaa noin 400-500 euroa. Tällä tavalla ei tulosteta lopullisia tuotteita, vaan tulosteita käytetään valumuottien tekemisessä originaaleina, jolloin korkea tulostuskustannus jakaantuu suuremman sarjan kesken — lopputuote on siis koneellisesti valettu hartsiosa. Näin toimittaessa tulostin tekee peräti valmiin muotin, jonka sisälle valettava osa on sijoitettu. Jos lopullisia sarjoja tehdään vaikkapa 200, sulaa tulostuksen kulu jo melko tehokkaasti (2,5 euroa per sarja). Tällä hetkellä tällainen menettelytapa näyttää olevan yleisin piensarjavalmistajien käyttämä valmistusmenetelmä. Aika monella valupalveluita tarjoavalla yrityksellä on näitä huipputarkkoja tulostimia käytössään, jolloin sarjoja teettävä lähettää valurille vain 3D-piirustuksen. T:mi Mestarimallit julkaisee näillä näkymin syksyllä Goa-vaunun rakennussarjan, jonka säiliö on tuotettu selostamallani tavalla.

Toistaiseksi hartsivalumenetelmä ei siis ole katoamassa mihinkään. Päinvastoin - tarkemmat tulostimet näyttävät käyttävän tulostusmateriaalina hartsia, jonka tulostin ruiskuttaa ja joka sitten kovetetaan jollain menetelmällä tulostuksen edetessä. Kun tutkii valuhartseja valmistajien tehtaiden tuoteluetteloita, niin sieltähän näitä "tulostushartsejakin" löytyy nimikkeellä SLA resin (=stereolithography).

Lopuksi vielä linkki kotitekoisesta erittäin tarkkaa jälkeä tulostavasta laitteesta. Hemmo on luvannut jossain vaiheessa kertoa, miten tuollainen laite rakennetaan. Rullatkaa sivustoa alaspäin, niin sieltä löytyy vaikuttavia esimerkkejä sekä videoklippi laitteen tulostusprosessista.
http://3dhomemade.blogspot.com/

Saas nähdä, mitä muutaman vuoden päästä on tarjolla!
Viimeksi muokannut LOK, 02.07.2018 00:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: Linkitys kadonneeseen kuvaan poistettu.
jartsa

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja jartsa »

Hartsivalun aihioden tekoa tämä helpottaa kuitenkin,tekniikalla voikin sitten tehdä uniikkeja kappaleita joita muilla ei ole/ tai ostaa kaupasta suoraan .
MOU83
Ratavartija
Viestit: 48
Liittynyt: 02.04.2009 16:51

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja MOU83 »

Oman 3D-tulostimen hankkiminen tuntuu aina vain paremmalta vaihtoehdolta, sillä Shapeways nosti tuotteidensa hintaa todella rajusti viikon 41 alussa. Hintaa tuli lisää normaalikokoisen vaunun koppaan noin 20 euroa, eli hinta suunnilleen 1,5 kertaistui. :( :(

Kyllä täytyy todeta, että uskoisin Shapewaysin näin hinnoitelleen itsensä ulos kilpailusta, myös heidän sivuillaan käydyssä keskustelussa monet aikoivat alkaa tilaamaan tuotteitaan muilta 3D-tulostajilta. :?: :?:
EMD F7
Lämmittäjä
Viestit: 271
Liittynyt: 22.01.2008 15:18

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja EMD F7 »

Täällä kun on ammattilaisii tuolta alalta niin onko halvoilla malleilla mitään virkaa tms onko laadussa eroa mitä kalliimman vekottimen ostaa?
Tossahan olis ideaa jollekkin kerholle hankkia oma masiina ja vaikka myydä tulostuspalvelua. Vaatisi tosin henkilöresursseja ja ehkäpä vuotuisen myynnin alvirajakin jo tulis vastaan.
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Opettelin tuossa juuri itse tekemään 3D-tulosteita erään osaavamman opastuksella meillä töissä olevalla laitteella. Vielä en osaa kaikkea kunnolla, mutta varmaan opin pikkuhiljaa. Laite, jolla tulostin, oli merkkiä Ultimaker 2. Kyseisessä laitteessa ei ole kahta suutinta, joten sillä ei valitettavasti saa erillistä pois liuotettavaa tukiainetta, mitä tarvittaisiin kohdissa, joissa tulostusta tapahtuu hetkellisesti tyhjän päälle. Laatu yllätti positiivisesti. Ultimaker 2 maksaa jotakuinkin 2500€. Tulostuskustannukset ovat tyypillisesti hyvin edulliset. Suuruusluokkana ehkä kymmenesosa shapewayn hinnaston mukaisesta hinnasta on lähellä.
Aika konstikasta tuo tulostaminen kyllä on. Jokaiselle materiaalille on omat säätönsä, joilla paras lopputulos saavutetaan. Säätöjä on aika monta... Jos huvittaa katsoa, montako säädettävää asiaa 3D-tulostamiseen liittyy, voi huvikseen ladata tulostussoftan, joka ei itsessään maksa mitään. http://software.ultimaker.com/ Samalla voi "kuivaharjoitella" tulostusta ja verrata tulostusaikoja, ihmetellä tukirakenteita ja sitä, millaisista kerroksista kappale valmistuu. Cura ottaa STL-tiedoston vastaan.
Nyt joulukuun alussa Tamperelaisia voi kiinnostaa, että Itsenäisyydenkadulle avataan 3d-tulostuskahvila: https://www.facebook.com/3DCrushCafe Siinä voi tosin kulua kahvia jokunen kuppi, jos jää odottelemaan paikanpäälle isompaa tulostusta... Käyttävät Kangasalalaisen Prentan tulostimia: http://www.prenta.fi/ Prentan tulostimet ovat erittäin lupaavia. Tukiainettakin voi käyttää, kun on kaksi suutinta. Toivottavasti jälki on myös hyvä.
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Laitetaas vielä kuva, jossa 1:200 mittakaavasta kerrostalon seinää tulostettuna ilman mitään hiomisia, eli suoraan tulostimesta otettuna. Aukkojen ylitysten kohdalla vähän "rötköttää" koska ei ollut tukea siinä alla. Ei tuon pahemmin silti. En olisi uskonut, että tyhjänkin päälle voi tulostaa, jos "silta" on tarpeeksi lyhyt.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: 3-D tulostin

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Tampereella Itsenäisyydenkadulla on avattu juuri pieni firma, joka tekee 3D-tulostusta ja on samalla myös kahvila. Siinä voi jokunen kuppi kahvia kulua, kun odottelee isoa tulostetta. http://www.3dcrush.fi/ Hinnoittelu on edullinen. Heillä on myös 3d-skanneri, joten malli vain mukaan jos ei ole stl-tiedostoa. :D
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 964
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Tuotantokelpoinen 3D-printteri?

Viesti Kirjoittaja PeS »

HP Multi Jet Fusion on markkinamiesten mukaan ensimmäinen "tuotantokelpoinen" 3D-printteri. Laite julkistettiin tänään. Sen todetaan olevan kymmenen kertaa nopeampi kuin tähän asti käytössä olevat tulostusmenetelmät. Nopeutta tulostukseen tarvitaankin, jos mielitään tehdä 3D-tulostimella sarjatuotteita. Tällä tavalla tulosteiden hinta ehkä laskee. Mallareiden kannalta se on kuitenkin hyvä asia, että Shapeways näyttää hankkineen noin 145 000 euroa maksaneen laitteen.

Teknistä dataa löytyy tuolta.
http://magicbulletmedia.com/MNR/HPJetFu ... asheet.PDF

https://www.shapeways.com/blog/archives ... -HP-Launch
Avatar
Junajäärä
Ratavartija
Viestit: 15
Liittynyt: 30.11.2017 20:56

Re: Tuotantokelpoinen 3D-printteri?

Viesti Kirjoittaja Junajäärä »

Eipä kannata itse tulostella junamalleja koska sopivia tulostusfirmoja on useita jopa Suomessa. Shapeways on aika kallis mutta julkaisijan kannalta kätevä koska heillä on toimiva myyntisivusto. Ainakin kansainväliset mallit kannattaa julkaista siellä.

Itse tehdyn mallin alkuperäistä stl masterfailia ei kannata antaa kenellekään. Kerran kun sen netissä jakaa, niin mennyttä on. Suuri oma työ on sen jälkeen vapaasti kopioitavissa, ihan niinkuin videot ja musiikkikin. Minä mallinsin Dm4:ää ainakin sata tuntia, tosin suuri osa siitä meni FreeCAD:n puutteiden selättämiseen mutta kuitenkin. Ei sitä halua antaa vapaaseen jakeluun. Mahdollisuus tilata valmiita 3D-tulosteita riittää.
Jyrki Vaara

vanhempi digitaaliajan pienoisrautatieharrastaja