Miten testaan OO mittakaavan vetureita?

Yleistä keskustelua muista kuin H0-mittakaavan pienoisrautateistä.

Valvojat: jhr, Hermanni

Annelia

Miten testaan OO mittakaavan vetureita?

Viesti Kirjoittaja Annelia »

Minulla on yli 20 v vanha Märlin, ihan perusrataa ja vetureita. Nyt sain "jäämistöstä" muutamia Englanista hankittuja "OO" Hornbyn, Airfixin ja Mainlinen vetureita. Mitä tarvitsen, jotta voin alkaa testaamaan OO vetureita? Onnistuuko vanhalla Märklinin radalla?. Nimim. "ihan pihalla".
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1185
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Miten testaan OO mittakaavan vetureita?

Viesti Kirjoittaja ealab »

Näissä 00- vetureissa ei taida olla virroitintallaa veturin alla. Olisivat siten tasasähköllä (DC) toimivia ja 2- kiskojärjestelmässä. Veturi siis ottaisi sähkönsä kummastakin kiskosta. Voit alkaa testata tasasähköä käyttäen 5-12V, suoraan pyöriin. Kumpikin johto jostain tasasähkölähteestä (4,5V:n litteä paristo, mm.) eri puolille, napaisuuden ei väliä, sitä riippuu vain pyörimissuunta. 00- skaalan veturit kulkevat samoilla kiskoilla, radalla ja sähköllä, kuten H0-veturitkin. Raideleveys molemmissa 16,5mm. Joten jos Sinulla on käytettävissä jokin/ jonkun 2-kisko H0-tasasähkörata, niin siihen vaan.
Jos talla kuitenkin on, niin saattavat silti olla tasasähköllä toimivia. Briteissä löytyy systeemejä. Kokeilu keskitallasta ja jostain pyörästä. Näin voi kokeilla, vaikka olisivat vaihtosähköllä toimivia, kuten Märklin-veturitkin. Märklin- (vaihtosähkö/AC) systeemissä veturit ottavat sähkönsä raiteen keskikiskosta (tappirivi) ja molemmista kiskoista, jotka ovat yhtäpuuta.
jartsa

Re: Miten testaan OO mittakaavan vetureita?

Viesti Kirjoittaja jartsa »

Vetureissa hieman ongelmia,periaatteessa ne voi muuttaa Märklinille sopiviksi.Hieman joutuu käyttämään "Mak gaiwer" taitoja niiden kanssa.(Ehkä jokin Mac Gywer kertoo) :lol: Vaunut käy sillasenaan,mikäli kytkimet saa sovitettua tai vaihdettua.