Ostovinkkejä

Yleistietoa eri järjestelmistä ja niiden yhteensopivuudesta. Kuinka aloittaa harrastus, mistä hankkia kalusto ja materiaalit ym.

Valvoja: Hermanni

Sämpy

Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Hei,

Haluaisin ostaa pojalleni (lue itselleni) jonkinsortin aloituspaketin pienoisrautatiestä ja haluaisin kysyä muutamia asioita itseäni viisaammilta alan harrastajilta etten tee heti virhettä.Olen jo lueskennellut jonkin aikaa tätä palstaa mutta kovin tuntuu olevan teknisiä juttuja niin pitääpä kysäistä nyt muutamaa seikkaa.

Tarve / kriteerit / Epäselvyydet:

-Aloitus paketti joka helpohkosti laajennettavissa lisäosilla.(Tarkoitus ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa rakentaa kovinkaan pysyvää kiinteää rataa vaan mielellään helposti pois korjattavissa oleva mutta tilaa on noin 3x4m)
-Mielellään kestävää laatua,jos katsokaas se poikakin joskus leikkii sillä isän sijaan :). Ei siis miellään mitää helpohkosti rikkoontuvaa.
-Digikö?
-Lompakkoa voi raottaa 200-400€
-Kaksi/kolmikisko....What?
-Mistä?
-Muuta huomioon otettavaa tässä vaiheessa??

Mielellään hyvin selkokielisesti ehdotuksia ensimmäiseksi hankinnaksi vaikka ihan merkki ja mallitasolla ja jos kehtaa vielä perustella ummikolle asiaa niin suuri kiitos!Linkkejäki saa laittaa että mistäs niitä kannattaa ostella.
Kiitän jo tässä vaiheessa

Sämpy
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja markku55 »

Jos rata pitää kohtuu helposti rakentaa ja korjata pois, en suosittele muuta kuin ratoja joissa on ns penkka mukana, eli suhteellisen jäykät raide palat kuten mm Märklinin C-kiskot.
Kontaktit on hyviä, ja kokoaminen ja purkaminen on tehty nimen omaan kestäviksi ja toimiviksi ei kiinteille radoille.
Jos aikoo rakentaa kiinteän radan, on ilman kiinteää penkkaa tehty rata luonnollisemman näköinen.
Itselläni on useita Märklinin perussettejä, joissa raiteet on nimen omaan C-raiteita. Olen sijoittanut myös penkattomiin raiteisiin, mutta ne jäänee käyttämättä, koska olen siirtynyt kiinteän radan osalta N-skaalaan.
Jos sinua kiinnostaa Märklinin digitaaliset perussetit. niin niitä saa meikäläiseltä kohtuu hintaan.
Analogisiin järjestelmiin en aio palata, eli vanhat 50-luvun Märklinin kalusto jääköön muistoiksi.
Sämpy

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Niin ja lisäyksenä että Suomen junakalusto kiinnostaa kovasti mutta ei ole hajuakaan minkä merkkisiä suomessa ylipäätään on ja mikä valmistaja tekee näitä malleja.Sen jo ymmärsin että itse ne on kyhättävä jos haluaa mutta mistä "aihiot". Toki jos joku haluaa valmistamistaan myydä VR malliston vetureita tai vaunuja niin tarjota saa kohtuuhinnalla YV:llä.
Avatar
Eeli
Lämmittäjä
Viestit: 105
Liittynyt: 30.08.2008 08:32

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja Eeli »

Ainakin Rocolla on niitä kiinteäratapenkereisiä aloituspaketteja melko halvalla. Taisi olla niitä digisysteemejä, maksavat 200-250 €. Ei kiskot mene helposti rikki, kun on kiinteä penger. Mittakaava on H0 eli 1:87, ja kalustoa saa helposti lisää. Rocon vempaimet taitaa olla kaksikiskoversiota. Kaksikisko on siitä hyvä, että siihen saa parhaiten vetureita.
Projektit ja kaikki muu Ajolangalla. Tervetuloa! Uutta nyt myös sinivaunublogi ja Hr12 2205!
okeskira

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja okeskira »

Ihan aluksi sinun täytyy pureutua tähän iänikuiseen ongelmaan, eli kaksi- vai kolmikiskoinen sähköjärjestelmä. Kyse on siis siitä, saako veturi sähkönsä vasemmasta ja oikeasta kiskosta (kaksikisko) vaiko näiden lisäksi kiskojen välissä olevasta nastarivistä (kolmikisko). Kolmikiskokalustoa valmistaa lähinnä Märklin (ja M:n omistama Trix), kaksikiskoa sitten käytännöllisesti katsoen kaikki muut valmistajat. Jos suomikaluston rakentelu jossain vaiheessa kiinnostaa, niin kaksikisko on ehdottomasti paras valinta.

Hyvä mittakaava lattia-ajeluun on H0 (hoo-nolla), eli tuo mainittu 1:87. Kaikkea materiaalia löytyy tähän mittakaavaan runsaasti eivätkä hinnat ole monesti enää Suomesta ostettunakaan ihan kohtuuttomia.

Melkein kaikissa aloituspakkauksissa tarjotaan jonkinsorttista digisettiä, eikä siitä haittakaan ole. Yhdellä veturilla ajelua digi ei juuri helpota, mutta uusien vetureiden astuessa kuvioihin on digitaalisysteemi huomattavasti miellyttävämpi sillä rataan ei tarvitse tehdä mitään eristyksiä, toisin kuin pelkällä analogisella muuntajalla ajettaessa. Digivetureihin saa myös äänet ja radalle vaikkapa aidon ajolaitteesta ohjattavan nosturin ;)

Sähköjärjestelmän valinta ei vaikuta mittakaavaan, mutta eri valmistajien digisysteemit eivät ole ihan suoraan yhteensopivia.

Näillä eväillä pääset ehkä vähän kiinni jutun syrjään ja voit alkaa tutkia merkkejä. Jos asut pk-seudulla päin, kannattaa kävästä Risteysasemalla Hämeentiellä josta löytyy sekä Märklinin että Rocon aloitussettejä. Samanniminen kauppa, mutta eri nettisivuilla (http://www.risteysasema.fi) löytyy myös Tampereelta. Muiden kaupunkien tilanteesta en osaa sanoa mitään, mutta onneksi Posti kulkee :)
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja markku55 »

En enää kerro mielipidettäni kaksi- tai kolmikiskojärjestelmien eroista, vaikka kovasti tekisi mieli, asiasta on selvinnyt monia uusia mielipiteitä mm Museorautatien keskustelufoorumeilla, jotka tukevat "tavallisen" harrastajan valintaa kolmikiskojärjestelmän puolesta (vaihteiden toiminta, luuppien sähköistys, "lattiaratojen" toimintavarmuus jne).
Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä lähteä analogista järjestelmää hankkimaan, koska edut digitaalisessa järjestelmässä ovat sen verran merkittävät, ettei perussettien hintaero sitä mitenkään korvaa.
Ja jälleen, tämä vain oma vakaa mielipide!
Sämpy

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Kiitokset vastauksista tähän asti,

Päädyinkin jo tilaamaan Saksasta Pikon kahden junan aloitussetin jossa on tavarajuna ja henkilöjuna. Lisäksi hankinnassa on jo kasa erilaisia vaunuja ja rekvisiittaakin jo haavelistalla (asema, katoksia,laitureita,kauppa,kerrostaloja jne) ja rahaa alkoi heti menemään :shock: ...kasapäin.

Mutta tuo Suomikalusto vielä kiinnostaa josko joku osaisi sanoa kuka valmistaja valmistaa VR:n käytössä olevien junamerkkien pienoismalleja? Jos joku jo tietää valmiita merkkejä/malleja niin vinkki olisi enemmän kuin toivottava.Etenkin kiinnostaa Helsingin lähijunat, IC junat ja Dieselveturit.

Näin se homma kolahti kuin miljoona volttia,mutta tuskin olen ainut!!!

:D Sämpy
Sämpy

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

Lisäyksenä edelliseen:

Tiedän että Rocolta löytyy Sr2 jopa VR:n logoilla mutta mites SR1 tai vanhemmat dieselveturit ja se lähijuna. Se VR logo ei ole se mitä haetaan mutta samojen mallin pienoismalli kiinnostaa, väritys ei ole niin nöpönnuukaa.
EMD F7
Lämmittäjä
Viestit: 271
Liittynyt: 22.01.2008 15:18

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja EMD F7 »

Pienellä etsimisellä löytää tältä foorumilta aika hyvän listan: viewtopic.php?f=3&t=6
Viimeksi muokannut LOK, 03.07.2018 06:15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: Linkki korjattu.
Avatar
Hermanni
Asemapäällikkö
Viestit: 417
Liittynyt: 07.02.2006 18:05

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja Hermanni »

Sämpy kirjoitti:Lisäyksenä edelliseen:

Tiedän että Rocolta löytyy Sr2 jopa VR:n logoilla mutta mites SR1 tai vanhemmat dieselveturit ja se lähijuna. Se VR logo ei ole se mitä haetaan mutta samojen mallin pienoismalli kiinnostaa, väritys ei ole niin nöpönnuukaa.
Täysin suomalaista valmista kalustoa ei ole kuin Rocon Sr2, kaikki muu on joko suomalaisten harrastelijoiden tekemiä rakennussarjoja tai suomessa liikkuvaa ulkomaista kalustoa.
Rautatiemuseon myymälässä on kyllä puisia matkustaja ja tavaravaunuja (Ei, Hdk ja Gb), rakennussarjoja nekin.
Nimimerkki Jhr on tosin tehnyt valmiita Gbln vaunuja joita näkyy esim avattaressani, kannattaa kysäistä yv:eellä häneltä löytyykö niitä vielä...
Sinulla on samainen ongelma kuin minullakin, aikavälille 1970-2000 ei meinaa saada kalustoa edes rakennussarjoina.
Ylläpito
juuso

Re: Ostovinkkejä

Viesti Kirjoittaja juuso »

piko on hyvä alotuspaketeissa. sillä on paljon vaihtoehtoja. :)