Uudet mallit: Ha, Gl ja Ge

http://mestarimallit.com/

Valvoja: PeS

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 964
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Uudet mallit: Ha, Gl ja Ge

Viesti Kirjoittaja PeS »

Uutussarjat Ge, Ha ja sen johdannainen Gl liittyvät tiiviisti suomalaiseen rautatiehistoriaan.

Kuva

Suomalaisissa junissa oli 1890-luvulla ongelma. Miten kuljettaa perille matkustajien mukanaan roudaama tavaramäärä, mikä oli jatkuvassa kasvussa. Matkalaisten matkatavaroita oli tähän asti kuljetettu vielä pienikokoisissa konduktöörivaunuissa, mutta ne alkoivat käydä ahtaiksi. Helpotusta tuskaan toivat pelkästään matkatavaroiden kuljetukseen tarkoitetut matkatavaravaunut. Niitä ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1899. Matkatavaravaunut saivat Ge-litteran.

Puukorisessa Ge-vaunussa oli kattolanterniini ja sisäänvedetyt eteiset. Insinöörit olivat erityisen ihastuneita “amerikkalaiseen tapaan valmistetusta tarkasti sulkevista työntöovista”. Tällainen sivuovi on ulkoseinän kanssa samassa tasossa, josta se työntämällä liukuu kiskoa pitkin vaunun ulkoseinää pitkin. Mestarimallien uutuussarja esittää tämän legendaarisen matkatavaravaunun, joka esiintyy vaunuluetteloissa vielä 1950-luvulla.

Ge-sarjan hinta on 80 euroa (sis. alv 24%)

Kuva

Ensimmäiset Suomessa rakennetut vaunut?
Tulitikkurasiaa muistuttavat korkealaitaiset avovaunut rantautuivat Suomen rautateille jo vuonna 1869 Englannista, jossa tämäntyyppiset vaunut ovat vakiotavaraa. Suomessa kaiketi ajateltiin, että jos engelsmannit tuollaisia käyttävät, niin varmaan myös me. Täysin varmaa ei ole se, oliko Ha vaunun alkuperäinen littera. Tällä litteralla vaunu kuitenkin vielä esiintyy vaunuluettelossa vuonna 1911.

Suomalaiset kopioivat surutta englantilaisen vaunun. Tosin englantilaisten puinen aluskehys korvattiin Suomessa rautaisella aluskehyksellä. Todennäköisesti Ha-vaunu on ensimmäinen Suomessa koskaan rakennettu vaunutyyppi. Suomessa vaunulle ei kuitenkaan keksitty järkevää käyttöä. Siksi vaunujen kokonaismäärä jäi 11 kappaleeseen.

Ha-vaunun hinta on 50 euroa (sis alv 24%)

Kuva

Ha-vaunun uusi elämä: Gl
Ha-vaunuihin rakennettiin sivulle kääntyvä kate todenäköisesti vuoden 1911 jälkeen. Uudet vaunut ehtivät esiintyä muutaman vuoden Gt-tunnuksella ja vuoden 1914 jälkeen Gl-tunnuksella. Vaunuilla kuljetettiin kalkkia ja muuta likaavaa tavaraa.

Gl-vaunu esiintyy vaunuluetteloissa vielä 1930-luvulla. Yksi vaunuista varattiin Suomen Rautatiemuseolle jo vuonna 1934, mutta vuonna 1970 joku virkaintoinen rautatievirkailija keksi romuttaa yli sata vuotta sinnitelleen vaunun. Ha- ja Gl-vaunut ovat kuitenkin Mestarimallien uusien rakennussarjojen aiheina.

Gl-sarjan hinta on 55 euroa (sis alv 24%)

Tee varauksesi 24.5.2019 mennessä info(xyz)mestarimallit.com. Tämän jälkeen lähetämme ennakkolaskun, joka on puolet kauppasummasta.
Sarjat toimitetaan kesäkuun lopussa.
Junnailija
Lämmittäjä
Viestit: 108
Liittynyt: 22.11.2016 15:56

Re: Uudet mallit: Ha, Gl ja Ge

Viesti Kirjoittaja Junnailija »

Mikä olisi/Mistä saisi hankituksi sopivan veturin näille vaunuille?

Junnailija
Onko Mikkeliin mänijöitä? Juna män justiisa!