Apua Radan valitsemisessa

Yleistietoa eri järjestelmistä ja niiden yhteensopivuudesta. Kuinka aloittaa harrastus, mistä hankkia kalusto ja materiaalit ym.

Valvoja: Hermanni

samuelsalonen
Matkustaja
Viestit: 5
Liittynyt: 28.12.2018 18:38

Apua Radan valitsemisessa

Viesti Kirjoittaja samuelsalonen »

Tervehdys !

Ajattelin tässä omaa pienoisrautatieprojektia aloitella ja tarvisisin apua. Oon miettiny et kumpi ois parempi: pöydälle rakennettu kiinteä rautatie N-mittakaavassa vai lattialle rakennettu märklin H0 iso rata c-kiskoa käyttäen. Tässä pitää otta huomioon että mun huone on melko pieni ja käytössä ei ole hirveästi tilaa. Jos pöydälle rakennan niin en tee siihen mitään vuoria vaan siihen tulisi niin paljon rataa kuin budjetti sallii (joka ei oo hirveen iso)ja muutama talo+ puita. Lattia olis siinä mielessä kätevä että jos huoneessa on jotai muuta käyttöä nii sen voi purkaa helposti. Ja siinä vois leikkiä ihan kivasti. Eikä meillä ole juuri yhtään ylimäärästä huonetta jossa pitää tätä. Kiitän kaikista vastauksista! :D

Samuel
Junnailija
Lämmittäjä
Viestit: 108
Liittynyt: 22.11.2016 15:56

Re: Apua Radan valitsemisessa

Viesti Kirjoittaja Junnailija »

Ehdotan kiinteätä rataa. Lattiarata aiheuttaa ennen pitkää ongelmia; kalusto likaantuu niin sisältä kuin päältäkin, kiskoliittimet löystyvät...

Ja olipa tilaa paljon tai vähän, niin aina hyvä vaihtoehto rataformaatiksi on kapea hyllyrata, jota ajetaan päästä päähän ja jossa voi tehdä vaihtotöitä, esim. tehdas- tai teollisuusalue. Ensin yksi seinä, ja myöhemmin, jos mahdollista, laajennus viereisille seinille ja lopuksi vaikka koko huoneen ympäri, irrotettava siltakappale oven kohdalle, niin sitten se onkin jo iso ympyrärata...

Näin voidaan aloittaa pienestä pätkästä ja saada sen ehkä joskus jopa valmiiksikin, ja viedä se vaikka näyttelyyn.

Tällainen projekti (H0 - 1:87) minulla on menossa. Ensimmäinen pätkä koostuu kahdesta yhteenpultatusta 40 x 150 cm pätkästä, jotka voidaan irrottaa toisistaan kuljetusta varten.

Terveisin
Junnailija
Onko Mikkeliin mänijöitä? Juna män justiisa!
kari-g
Lämmittäjä
Viestit: 212
Liittynyt: 21.05.2007 22:38

Re: Apua Radan valitsemisessa

Viesti Kirjoittaja kari-g »

Lattiaradoillakin on omat harrastajansa. Kts. esimerkiksi tämä:
https://youtu.be/iM2dvm-kEf4
Märklin C-kiskot kyllä kestävät lattialle rakentelun.
//kari
Junnailija
Lämmittäjä
Viestit: 108
Liittynyt: 22.11.2016 15:56

Re: Apua Radan valitsemisessa

Viesti Kirjoittaja Junnailija »

Tokihan meitä on joka junaan, ja hyvä niin, mutta kun kerran kysyttiin suositusta, niin annoin omani.

Videolla näytettiin siistiin laattalattiaympäristöön rakennettu rata. Ja linoleumille, parketille jne. voi tietenkin myös rakentaa siistin lattiaradan. Mutta normaalisti kotona on kaikenlaisia enemmän tai vähemmän karvaisia mattoja, ja niistä irtoava pöly, lika, nukka ja karvat ovat myrkkyä vetureille ja muille toimiville pienoismekanismeille.

Halusin sanoa vain sen, että vaikka tilaa ei olisi paljon, niin se ei välttämättä ole mikään pakottava syy tehdä rataa lattialle; hyllyradalle on aina tilaa. Ja kun rata on istuma- tai seisomakorkeudella, niin onhan sillä mukavampi leikkiäkin. Ja hyllyrata on myös aina heti ajovalmis, sitä ei tarvitse koota joka kerta uudelleen, eikä kääntää pystyyn eikä hinata kattoon tms.

Entä mitkä ovat lattiaradan edut kiinteään rataan verrattuna? No ei ihan heti tule mitään mieleen, vaikka varmaan niitäkin on. Jaa, tulipa sittenkin: lattialle voidaan tehdä isompi rata, ja vetää se vaikka vaikka huoneesta toiseen porailematta seinään reikiä...:-)

Terveisin
Junnailija
Onko Mikkeliin mänijöitä? Juna män justiisa!
samuelsalonen
Matkustaja
Viestit: 5
Liittynyt: 28.12.2018 18:38

Re: Apua Radan valitsemisessa

Viesti Kirjoittaja samuelsalonen »

Kiitos kaikille hyvistä vastauksista! Nyt on tietoakin asiasta niin lähetään tutkimaan mitä sitä ostais.
Vastaa Viestiin