Esikuvatieto ja kirjallisuus

Yleinen keskustelu rautateistä ja pienoisrautateistä.

Valvojat: jhr, Hermanni

Truman
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 18.08.2011 11:20

Erinomainen tietolähde

Viesti Kirjoittaja Truman »

Anteeksi uuden ketjun avaaminen, mutta haulla ei löytynyt oikein mitään aiempaa sopivaa.

Sain joululahjaksi Mikko Laakson tuhdin kirjan 'Oikeilla raiteilla. Raideammattilaisten työn historia'.

http://www.siltalapublishing.fi/kirja/323/

Voin suositella! Syventää ymmärrystä (ainakin itselläni) rautateistä Suomessa.
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Esikuvatieto ja kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja LOK »

Ohessa olisi muutama kirjasuositus erityisesti suomalaisen pienoisrautatiekaluston rakentamisesta kiinnostuneille. Mainituista teoksista löytyy edullisesti kuvia, mittapiirroksia, detaljitietoja sekä historiaa VR:n tavaravaunujen rakentamiseen.

VR Kuljetustieto -kansiot ovat erinomainen tietolähde tavaravaunujen pienoismallien suunnittelun lähtökohdaksi. Jokaisesta kansion tavaravaunusta löytyy vähintään profiilivalokuva, yleisesittely vaunusta sekä mittapiirros vaunun kyljestä ja sivusta (kuva alla). VR:n vaunujen lisäksi kansioista voi löytyä vastaavat tiedot RAILSHIP-junalauttavaunuille sekä itäisen yhdysliikenteen tavaravaunuille. Mittapiirrosten ja valokuvien ohella kansioista löytyvät mm. selitykset VR:n tavaravaunujen lukuisille kylkimerkinnöille sekä listat VR:n kaupallisen liikenteen tavaravaunuista. Listoista selviävät mm. vaunujen numerosarjat sekä vaunujen lukumäärät kansioiden julkaisuvuosina. Kansioita on julkaistu eri vuosikymmeninä.

Vuoden 1987 VR Kuljetustieto -kansiota olen nähnyt myynnissä ainakin Suomen Rautatiemuseon kirjahyllyssä noin viiden euron hintaan. Kansioita on toisinaan tullut vastaan myös esim. Toijalan Veturimuseossa.

VR_Kuljetustieto_1987.jpg

VR:n 25-vuotishistoriikit tarjoavat monipuolisesti tietoa kaluston historiasta sekä kehitystyöstä. Kirjoista selviävät mm. vaunusarjojen valmistusvuodet. Ainakin ajanjaksojen 1937-1962 ja 1962-1987 historiikkeihin on painettu profiilikuvat lähes jokaisesta tarkastelujakson aikana rakennetusta vaunusta prototyyppejä myöten (kuva alla). Kirjoista löytyy myös mittapiirroksia muutamista vetureista ja vaunuista. Historiikkien kuvista ja taulukkotiedoista on toisinaan ollut ainakin itselleni suuri apu vaunujen yksityiskohtia toteutettaessa.

Valtionrautatiet 1962-1987 -kirjaa on tätä kirjoitettaessa myytävänä Suomen Rautatiemuseossa viiden euron kappalehintaan. Liikkuvan kaluston lisäksi kirjasta löytyy valtavasti tietoa mm. sähköradan rakenteesta, raidemateriaalien kehityksestä sekä itse VR-organisaatiosta. Kirjassa on kaikkiaan 831 sivua.

VR_1962-1987_kirja.jpg
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Esikuvatieto ja kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja LOK »

Löysin Rautatiearkisto.info-sivustolta laajan kokoelman mittapiirroksia VR:n matkustaja- ja tavaravaunuista. Erityisesti matkustajavaunujen rakenteisiin liittyvää detaljitietoa on runsaasti saatavilla. Matkustajavaunuista löytyy lisäksi mm. esittelykuvia vaunujen sisustuksesta sekä tarkkoja tietoja maalausmerkinnöistä. Kokoelmaa pääsee selaamaan oheisen linkin takaa: https://rautatiearkisto.info/piirustukset/

Eräässä aiemmassa viestiketjussa jo mainittiin, että Rautatiearkisto.infosta löytyy myös kattava lista suomalaisessa rautatiekalustossa käytetyistä maaleista ja värisävyistä. Laitetaan sama linkki vielä uudestaan tähän ketjuun saataville: https://rautatiearkisto.info/varit/


Vanhoista rautatievalokuvista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen ylläpitämään Finna-hakukoneeseen. Vetureiden ja vaunujen tyyppikuvien lisäksi arkistoista löytyy mm. vanhojen asemien ja rautatiesiltojen valokuvia. Tästä linkistä voi käydä tutustumassa mm. Oa-, Hk-, Ga- ja Mas-vaunujen tyyppikuviin. Finna-haulla voi etsiä myös rautatieaiheista kirjallisuutta. Kirjallisuushaku kattaa sekä rautatieaiheiset novellit sekä rautatieyhtiöiden viralliset dokumentit.
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
JuhaTelimaa
Lämmittäjä
Viestit: 113
Liittynyt: 11.01.2007 16:36

Re: Esikuvatieto ja kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja JuhaTelimaa »

VR Kuljetustieto kansioiden aineisto on myös netissä:
https://www.vrtranspoint.fi/fi/vr-trans ... iekalusto/
Truman
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 18.08.2011 11:20

Re: Esikuvatieto ja kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja Truman »

Rautatiearkkitehtuurin historiaan löytyy paljon hyvää informaatiota täältä:

https://www.kulttuuriymparistomme.fi/fi ... vuo(37691)

Linkatun sivun alaosasta löytyy linkkejä useisiin PDF-tiedostoihin, joiden aiheena mm. asemarakennukset, muut aseman rakennukset ja vahtituvat. Näistä löytyy myös paljon rakennuspiirroksia, joita voi käyttää omaehtoisen mallirakentelun pohjana.

Suosittelen!
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Esikuvatieto ja kirjallisuus

Viesti Kirjoittaja LOK »

Teräspyörä-Steelwheel Oy:n kotisivuilta löytyy valokuvia, tarkkoja mittapiirroksia sekä teknistä dataa yhtiön Railbear-ratatyövaunuista (esim. Tka9) ja Otso-robottivetureista (mm. Dr35). Ohessa olisi linkki yhtiön tuotesivuille, jonka kautta pääsee valokuvagallerioihin ja mittapiirrokset sisältävään tuotekuvastoon: https://www.teraspyora.fi/tuotteet.

Teräspyörän tuotekuvasto on lisäksi saatavilla Docplayerista: https://docplayer.fi/17680003-Rautatiek ... tanto.html.
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com