t-i-m-o kirjoitti:
Kuitenkin piensarjavalmistajat käyttävät samaa konstruktiota myös levykehyksisissä vetureissa, joissa järeämpi rakenne tai peräti umpivalu ei paljastuisi normaaleista katselukulmista. Valualusta ei mitenkään rajoita voimansiirto- tai virroitustapaa.
Sinkkipainevalualustan ja piensarjoissa käytettyjen alustaratkaisuiden vertaileminen on lähinnä teoreettista, koska syy miksi piensarjavalmistajat eivät käytä sinkkipainevalualustaa edes levykehyksellisissä vetureissa on taloudellinen: menetelmä on aivan liian kallis piensarjoihin, eli ratkaisu ei ole käytännössä todellinen. Sama pätee toiseen suuntaan: monet piensarjoissa käytetyt komponentit ovat liian kalliita massatuotantomalleihin. Esimerkiksi raudattomia Faulhaber-tyyppisiä moottoreita käytetään vain harvoissa massatuotantomalleissa.
Sinkkipainevalualusta rajoittaa teknisiä ratkaisuja — siitä ei pääse mihinkään. Esimerkiksi split-virroituksen eli laakereiden kautta tapahtuvan virroituksen toteuttaminen tankkiveturissa on haastavaa ellei peräti mahdotonta, mikäli veturin kehyslevyjä ei voida eristää toisistaan. Sinkkipainevalualustassa näin ei voida tehdä. Jos veturissa on tenderi, voidaan itse veturi ja tenderi eristää toisistaan, jolloin veturin toisen puolen pyörät syöttävät laakereiden (ja rungon kautta) moottorille "plussaa" (vastakkaisen puolen pyörät on eristetty) ja vastaavasti tenderin vastakkaisen puolen pyörät "miinusta". Tällaisessa ratkaisussa tietenkin menetetään puolet veturin virroituskapasiteesta, kun puolet pyöristä ei virroita lainkaan. DCC-aikakaudella tenderivehkeissä toteutettua split-ratkaisua ei pidetä enää hyvänä: ongelmia on tiedossa, kun tällainen veturi ylittää boosterirajan, sanovat DCC-miehet (en osaa ottaa kantaa tähän yhtään syvällisemmin).
Split-virroituksen toteuttaminen tankkiveturin rakennussarjassa on nykyisin kohtuullisen edullista, koska saatavilla on eri mallisia ja erilevyisiä muovista puristettuja poikittaistukia (frame spacer), joihin syövyttämällä tai jyrsimällä valmistetut messinkiset tai uushopeiset kehyslevyt voidaan ruuvata. Myös nylonista valmistettuja akseliholkkeja on saatavilla, jotka kohdistavat katkaistun vetoakselin tarkasti. Holkkeihin on taas saatavilla sopivia hammasrattaita. Nykyisin valmistetaan myös peräti valmiita vaihdelaatikoita, joissa split-virroituksen vaatimus on otettu huomioon. Kolme veturia olen rakentanut tällä tavalla, mutta en ole kovin innostunut ajatuksesta, koska mitkään komponentit eivät saa yhdistää kehyslevyjä toisiinsa (käymäsilta on esimerkiksi eristettävä kehyksestä, jos se on metallia).
Yhä useammissa rakennussarjavetureissa käytetään nykyisin CSB-ripustusta, jolloin jokainen pyöräkerta on "kelluva". Akseleiden laakerit on yhdistetty toisiinsa pitkittäin kehyksen välissä kulkevilla jousilangoilla, joille on tietyin periaattein laskettu kiinnityspisteet kehyksen sisällä. Itse vaihdelaatikko on myös "kelluva", joka voi tarkoittaa mm. sitä, että vetoakselille kiinnittyvä vaihdelaatikon hammasratas on nivelöity (extender) vaihdelaatikkoon — tällöin itse vaihdelaatikon voi pultata kehykseen. Jos CSB-teoria ei ole tuttu, niin siihen voi tutustua mm. tuolla
http://www.clag.org.uk/beam-annex3.html ja enemmän käytännön läheisessä muodossa tuolla
http://www.clag.org.uk/csb-gallery.html . Miten tällaisen ripustuksen voi toteuttaa sinkkipainevalualustassa? CSB-ripustus on syrjäyttänyt monissa tapauksissa aikoinaan Mike Sharmanin lanseeraaman "matoalustan" enkä yhtään ihmettele miksi. Tällainen veturi liikkuu käsittämättömän tasaisesti, kun radan mahdolliset virheet eivät lainkaan välity kehyksen kautta koriin, vaan jousitus tasaa epätasaisuudet.
Sylinteriin sijoitetun jousivirroittimen (sprung plunger pickup) asentaminen sinkkipainevalualustaan voi olla myös mielenkiintoinen projekti.
t-i-m-o kirjoitti:
Esim. N-skaalassa käytetään kautta linjan split-virroitusta sinkkipainevalualustoin.
Ei voida sanoa, että käytetään kautta linjan. Se voidaan sanoa, että monissa amerikkalaisissa N-skaalan massatuotantomalleissa käytetään (kuten käytetään myös monissa H0-malleissakin). Eurooppalaiset N-valmistajat taas käyttävät lähes yksinomaan perinteisiä virroitusliuskoja, kertoi N-Club Finlandin puheenjohtaja. Split-virroitusta N-skaalassa käyttävät piensarjavalmistajat ja rakennussarjavalmistajat, mutta tunnetuista syistä he taas eivä käytä sinkkipainevalualustoja.
t-i-m-o kirjoitti:
Tuosta voimansiirtotavasta olen eri mieltä. Voi olla, että piensarjatuottajien käyttämät metallihammaspyörät ja kierukat ovat laadukkaampia, kuin massatuottajien muoviset vastaavat. Kuitenkin lopputulos ratkaisee. Muoviset hammaspyörät ovat hiljaisia ja kestäviä eikä tämä ole yllätys, koska niitä käytetään massamalleissa hyvien suunnitteluperusteiden mukaisesti. Ensiövälitys kierukalla, loput lieriöhammaspyörillä. Muovimateriaalien kitkakertoimet ovat kuivanakin pienempiä, kuin teräs - messinki voideltuna.
Piensarjamalleissa ja massatuotantomalleissa hammasrattaiden välisissä eroissa ei ole niinkään kyse materiaalivalinnoista — piensarjamalleissa käytetään sekä metallisia rattaita/matoruuveja että muovisia rattaita/matoruuveja sekä niiden yhdistelmiä. Hyvien suunnitteluperiaatteiden mukaisesti alennusvaihteissa ei sijoiteteta peräkkäin kahta metallista ratasta (kuten esimerkiksi Märklin tekee), vaan välissä käytetään muovista tai sitten kaikki peräkkäiset rattaat ovat muovia — on toki sellaisiakin laatikoita, joissa em. periaatteita ei noudateta (kuten Comet Modelsin vaihdelaatikoissa kaikki peräkkäiset rattaat ovat messinkiä — erinomaisia laatikoita, jotka vaseliinilla rasvattuina eivät tuota ihmeemmin ääntä). Massatuotantomalleissa hammasrattaiden moduulit ovat yleensä karkeammat ja välityssuhteet nopeampia kuin rakennussarjoissa.
t-i-m-o kirjoitti:
Piensarjoissa kaikki on käännetty päinvastoin: lieriöhammaspyöriä käytetään ensiövälityksessä tuottamassa ääntä ja kierukkavälityksiä on mahdollisimman monta viemässä moottorin tehoa.
Lieriöhammasrattaat ensiövälityksessä kyllä tuottavat ääntä - siitä ei pääse mihinkään. Sitä voidaan kuitenkin eliminoida käyttämällä vinohammasrattaita. Lieriöhammasrattaat ensiövälityksessä ovat kuitenkin harvinaisia (kannattaa kuitenkin tutustua ExactoScalen vaihdelaatikkoon ja asentaa siihen ensiövälitykseksi saman puljun alennusvaihteisto — voit yllättyä, koska aina teoria jä käytäntö eivät kohtaa). Aika yleinen tapa piensarjamalleissa on kuitenkin vaihdelaatikko, jossa moottorin akselille sijoitettu matoruuvi vetää suoraan akselille sijoitettua hammasratasta tai useammasta hammasrattaasta rakennettua vaihteistoa. Pyöräkertojen välillä voima taas välitetään kytkintangoilla (mikäli kyseessä on kankikoneisto). Suunnittelun lähtökohdissa voidaan myös korostaa erilaisia asioita: lieriöhammasrattaat ensiövälityksessä ja kardaaniveto kahdelle akselille (kuten tuossa Vr11:ssä) on mallarin kannalta helppo ratkaisu, jonka seurauksena ensiövälitys tuottaa jonkin verran ääntä. Jokainen matoruuvi ja hammasratas on myös ruuvikiinnitteinen. Tarvittaessa välitys siis voidaan purkaa, vaihtaa kuluneet osat uusiin tai sitä voidaan virittää. Pitkittäin kehyksen välissä oleva kardaani antaa mahdollisuuden sijoittaa moottorin hyvin vapaasti. Ensiövälitystä ei sitä paitsi tarvitse toteuttaa hammasrattailla, vaan myös hihnaveto on mahdollinen, jota olen myös kokeillut englantilaisten ja australialaisten esimerkkien mukaisesti. Kun hihnapyörien etäisyydet on mitoitettu oikein, toimii alennusvaihde herkästi. Pitkittäinen kardaani antaa mahdollisuuden myös järjestää matoruuvivedon yhdelle tai useammalle akselille ilman että kardaanin laakerointia tarvitsee muuttaa: jos haluaa vedon vain yhdelle akselille, niin jätetään muut matoruuvit ja hammasrattaat käyttämättä.
Astetta vaikeammin rakennettava on yhdelle akselille asennettu vaihdelaatikko (koottava) ja kytkintankojen kautta tapahtuva voimansiirto muille pyöräkerroille. Kaikille akseleille järjestetty hammasratasveto välirattaineen olisi myös mahdollinen, mutta vieläkin enemmän tarkkuutta vaativa. Tässä tulee helposti jo vastaan syövyttämisen epätarkkuudet: rattaiden akseleiden asennusreiät tulisi voida työstää tarkasti oikeisiin mittoihin. Tällaistakin ratkaisua on kokeiltu, mutta harvalla mallarilla on mahdollisuudet kotioloissa riittäväään tarkkuuteen. Jos kumartaa toisaalle, pyllistää toisaalle
Näiden asioiden parissa joutuu jokainen piensarjoja suunnitteleva painiskelemaan — kompromisseihin on oltava valmis tai sitten on tyydyttävä tekemään malleja vain itselleen, jolloin tekniset ratkaisut voi valita puhtaasti omien mieltymysten (ja taitojen) mukaan.
Pienoismalleissa käytettyjen moottoreiden suorituskykyä on mitattu ahkerasti mm. EM Gauge Societyn toimesta. Jos on yhdistyksen jäsen, niin mittaustuloksiin voi tutustua yhdistyksen julkaiseman tietokansion avulla. Pointti moottoreiden mahdolliseen tehopulaan löytyy kuitenkin myös Ian Ricen kirjasta, jossa hän toteaa osuvasti: moottorin tehoa on mittakaavaan nähden aina riittävästi tarjolla olevista moottoreista. Mahdollinen moottorin teho-ongelma on siis ennen kaikkea teoreettinen kysymys. Todellisempi ongelma lienee se, saako pyöräkerrat ja vaihteiston toimimaan herkästi.
t-i-m-o kirjoitti:
Ainut tästä koituva hyvä puoli kytkintankoveturissa on se, että kytkintangon laakerointi kammentappeihin kuluu sitä vähemmän, mitä useampia akseli saa vedon suoraan moottorilta. Tätähän käyttävät monet massavalmistajatkin, kuten esimerkiksi Märklin.
Massatuotantomalleissa tämä on puhtaasti tuotantotekninen kysymys. Kytkintangot voivat olla väljät, kun ne eivät välitä voimaa, vaan lähinnä lerpattavat mukana. Kiinalaisten teinien ei siis tarvitse viritellä kytkintankoihin sopivia välyksiä.
PeS kirjoitti:
Massatuottajille hornblock-ratkaisussa olisi tosiaan liikaa osia ja kokoamista sekä virittelyä. Kuitenkin muitakin mahdollisuuksia on, kuten yllä on jo todettu.
Käsittelit pääsääntöisesti massatuotantomalleissa käytettyjä ratkaisuja, jotka eivät liian kallina sovellu piensarjoihin. Piensarjamallit ja massatuotantomallit ovat siis kaksi eri asiaa. Kun rahaa käytetään rutkasti, saadaan tietenkin aikaiseksi teknisesti erinomaisia malleja kuulalaakereineen ja tarkasti työstettyinen kankikoneistoineen, mutta niiden kysyntä on marginaalista. Sekä massatuotantomallien suunnittelijoiden että piensarjamallien suunnittelijoiden on otettava huomioon kustannukset, asiakkaiden maksuhalukkuus ja rakennussarjojen ollessa kyseessä asiakkaiden halu koota malleja (helppo vai haastava). Valitut tekniset ratkaisut määräytyvät em. reunaehtojen mukaisesti. Eräs ruotsalainen rakennussarjoja valmistava tuttavani totesi osuvasti: asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan kuulalaakereista ja Maxonin moottorista, joten on tyydyttävä teknisesti vaatimattomampiin ratkaisuihin.