Taivutustyökalu

Valutyöt, syövytys, juottaminen ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

Samuelsson
Lämmittäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 28.06.2007 18:19

Taivutustyökalu

Viesti Kirjoittaja Samuelsson »

Mistä voisi hankkia laadukkaan taivutustyökalun etsiosia varten? Niitä pikkuisia löysin, mutta tarvetta olisi sen verran kookkaalle, että esim. pidempienkin vaunujen pitkittäistaitokset tulisi kerrasta ja terävästi.

Tällainen pöytämallin kanttikone olisi loistava, mutta mahtaako toleranssit olla näihin puuhiin liian väljät?

http://www.rautajatti.fi/p2182-hbm-1-x- ... ni-fi.html

Miten olette omissa projekteissanne hoitaneet taitokset?
Zimba
Konduktööri
Viestit: 62
Liittynyt: 28.06.2007 19:40

Re: Taivutustyökalu

Viesti Kirjoittaja Zimba »

Parikin erilaista pienoismallien etsiosien taivutukseen tarkoitettua työkalua olen tullut hankkineeksi. Näistä RP Toolzin vekotin taitaa olla pidempi (n. 18 cm) ja sillä taipuvat ainakin pitkien puuvaunujen seinätaivutukset hyvin työskentelyalustana käyttämääni lasilevyä vasten. RP Toolzin uusin versio näyttää olevan peräti 300 mm pitkä ja voisi toimia esim. teräsvaunujen seinien taivutuksessa.

Suomessa näitä työkaluja kauppaavat ainakin Scale Supply ja Kuivalainen.
Samuelsson
Lämmittäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 28.06.2007 18:19

Re: Taivutustyökalu

Viesti Kirjoittaja Samuelsson »

No tämä 300 millinen lie juurikin oikeanlainen tarpeisiini, kiitos.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 964
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Taivutustyökalu

Viesti Kirjoittaja PeS »

RP Toolzin vekotin on hyvä ja ennen kaikkea helposti saatavilla. Oheisen linkin takaa löytyy video. Pienoisrautatiemallien rakentelussa pitkät taivutukset ovat yleisempiä kuin lyhyet ja pitkiä taivutuksia varten työkalussa on oltava puristusvoimaa ja toisaalta leuat eivät saa päästä taipumaan taivutusta tehdessä. Joskus harrastuskäyttöön tarkoitetuissa taivutustyökaluissa on paikallaan lisätä puritusvoimaa laittamalla työkalu esim. ruuvipuristimen leukojen väliin pitkien taivutusten aikana.

RP Toolzin työkalussa viiste on työstetty teräväksi, jonka seurauksena taivutuksen voi tehdä enemmän kuin 90-asteiseksi — näinhän on usein tarve, koska esim. messinkiä on taivutettava aina hivenen pidemmälle kuin mikä on taivutuksen tavoitekulma.

Ostin taannoin N Club Finlandin jäsentarjouksesta Hold And Fold -merkkisen samankaltaisen työkalun — siinä viiste ei ole täysin terävä, vaan viisteen reunassa on vajaan millimetrin vahvuinen pystysuora pinta. Viiste on käytännössä täysin turha, koska kapea pystysuora pinta estää taivuttamisen yli 90 asteen. Tämä asia on syytä tarkistaa, kun työkalua hankkii.

https://www.youtube.com/watch?v=4REEm6P54ro