Imulaatikko ruiskumaalaukseen (PeS)

Valutyöt, syövytys, juottaminen ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Imulaatikko ruiskumaalaukseen (PeS)

Viesti Kirjoittaja LOK »

Tämä artikkeli on alkujaan julkaistu Rautatieaseman keskustelufoorumeilla 25.7.2013. Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut tälläkin foorumilla vaikuttava PeS, jonka luvalla olen siirtänyt artikkelin Veturitalli.fi-palveluun kaikkien mallarien saataville. Artikkelissa esiintyvät kuvat ovat PeS:n ottamia. Yksityisyyden suojaamiseksi olen poistanut alkuperäisessä artikkelissa mainitut henkilöiden nimet tekstistä.

- LOK

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maalinkäryjen tuulettaminen tehokkaasti ulos on helppo toteuttaa omakotitalossa. Tässä tapauksessa lähtökohtana oli rakentaa imulaatikko mahdollisimman edullisesti ja helposti. Tavoitteena oli myös voida työskennellä seisaallaan.

Laatikko on rakennettu vanhasta sängynpohjasta — taitaa olla yhdeksän millin lastulevyä, jonka nurkat on vahvistettu puurimoilla (voisi olla tukevampaakin). Ilmastointiputken pätkä löytyi romuvarastosta. 60 watin tehoinen kanavaimuri ostettiin Taloon.com-nettikaupasta ja samoin säätämiseen tarvittava tyristorikytkin (kiitokset vinkistä harrastajatoverille Turkuun). Ostokset maksoivat vajaat 200 euroa. Imulaatikon kattoon asennettu kahden putken loistevalaisin maksoi Clas Ohlsonilla 15 euroa. Loota on maalattu varastosta löytyneillä jämämaaleilla (Empire). Lootan alareunaan kiinnitetty vetolaatikko jäi ylimääräiseksi keittiöremontista.

Laatikko on vuorattu aaltopahvilla, joka kastellaan pumppupullolla ennen maalaussession alkua. Tämä laihialaistyyppinen "vesiseinä" sitoo ilmassa leijuvan maalin. Pahvi on kiinni kaksipuoleisella teipillä ja se voidaan vaihtaa tarvittaessa.
Yleiskuva imulaatikosta.jpg
Puulevystä sahattuun kehikkoon kiinnitetään suodatinkangas, joka estää maalipölyn pääsemisen tuulettimen koneistoon. Kehys on kiinni maalauslaatikon seinässä karhuntarralla, jotta kankaan voi tarvittaessa vaihtaa.
Suodatinkankaan kehikko ja aaltopahvivuorausta.jpg
Kanavaimuri kiinnitetään ilmastointiputkeen pop-niiteillä. Saumat pitää vielä tiivistää ilmastointiteipillä. Tyristorikytkimen avulla tuulettimen pyörimisnopeutta ja imutehoa voidaan säätää.
Kanavaimuri.jpg
Poisto on suoraan ulos. Putkea varten ei tarvinnut piikata omaa läpivientiä: toinen kellarin ikkunoista suljettiin kahdella peitelevyllä, joiden väliin asennettiin eristelevyt.
Poistoputken ulosviennin toteutus.jpg
Ulkoseinään asennetun tuuletusluukun ritilät avautuvat puhalluksen voimasta.
Poistoputken ritilä.jpg
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Imulaatikon kehitysehdotuksia 25.7.2013

Alkuperäisen artikkelin kommenteissa ealab mainitsi, että kuvasarjassa esitetyn imulaatikon valaistusta voi parantaa laatikon etureunoihin lisättävillä valaisimilla.

"Olet oikeassa. Pelkkä ylhäältä tuleva yleisvalo ei riitä. Pitää olla myös edestä tai maalarin takaa tulevaa valoa."
(PeS:n vastaus kehitysehdotukseen)
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.