CAD ohjelmia mallien suunnitteluun?

Yleistä keskustelua tietokoneohjelmista.

Valvojat: jhr, Hermanni

Avatar
Hermanni
Asemapäällikkö
Viestit: 415
Liittynyt: 07.02.2006 18:05

CAD ohjelmia mallien suunnitteluun?

Viesti Kirjoittaja Hermanni »

Löytyi ilmainen DraftSight cad ohjelma mallien piirtämiseen (vaatii tosin rekisteröinnin ja sitä kautta aktivoinnin), piirto formaatti on tuttu DWG...
Eikä rajoitu vain Windows koneisiin, löytyy niin Mac OS kuin Linux versiotkin http://www.3ds.com/products-services/dr ... raftsight/
Ylläpito
JuhaTelimaa
Lämmittäjä
Viestit: 113
Liittynyt: 11.01.2007 16:36

Re: CAD ohjelmia mallien suunnitteluun?

Viesti Kirjoittaja JuhaTelimaa »

DraftSight on lähes täydellinen AutoCad-kopio ja aivan loistava 2D-piirtämiseen.

3D-puolelle löytyy ilmainen PTC Creo Elements, joka on kevytversio minun työkseni käyttämästä PTC Creo 2.0:sta. Ohjelma sisältää hyvät opetusvideot. 3D-cadillä ei piirretä, vaan sen avulla mallinnetaan kappaleita, joita voi sitten vaikka tulostaa http://www.shapeways.com kautta.

http://www.ptc.com/products/creo-elemen ... g-express/

Juha
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: CAD ohjelmia mallien suunnitteluun?

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Myös alhaisen oppimiskynnyksen SketchUp on hyvä ottaa esille tässä yhteydessä.

Siitä on kaksi versiota. "Make" niminen versio on ilmainen. Pro versio maksaa hieman ja mallintamisen suhteen siitä ei ole kovin oleellista hyötyä. Tulostusmahdollisuudet paranevat huomattavasti.

SketchUpissa on hyvä ohjelmointirajapinta ja netistä voi imuroida laajennuksia mitä ihmeellisempiin kätyttötarkoituksiin.

SketchUpiin kannattaa ainakin tutustua, jos ei muuta. Oppimateriaalia on vaikka kuinka paljon saatavilla.

http://www.sketchup.com/

Shapeways www-sivulla on ohjeet, kuinka siirto sinne voidaan tehdä sketchupista, joten mallin saa printattua heidän kauttaan. Ihan suoraan se malli ei mene oikeaan tiedostomuotoon. Tarvitaan sopiva ohjelmalaajennus (plugin) tai erillinen muunnosohjelma. Niitä löytyy ilmaisina. Mallintaessa tulee mahdollinen 3d-tulostaminen huomioida etukäteen ja siihenkin löytyy hyvät ohjeet.

Renderöinti, eli valokuvamainen jälki ei onnistu SketchUpista suoraan, vaan vaatii joko laajennuksen tai siirron toiseen ohjelmaan. Itse siirrän usein mallin Kerkythea nimiseen ilmaisohjelmaan renderiä varten. Mielestäni lopputulos on upea, jos jaksaa hieman tutustua myös tuohon Kerkytheaan. Parilla klikkauksellakin saa hyvän tuloksen, jos ei jaksa siihen enempää perehtyä.

Sketchupissa on kätevä warehouse, eli mallivarasto, johon kuka vaan käyttäjä saa tallettaa 3d-mallejansa muitten käyttäjien iloksi ja hyödyksi. Mallit saa sieltä pudotettua suoraan paikalleen sketchupiin. Warehousella pääsee todella nopeasti liikkeelle, vaikka ei osaisi käyttää ohjelmaa yhtään. Voi etsiä hakusanoilla valmiita malleja, joita löytyy valtava määrä ja kohdistaa niitä hiirellä paikalleen. Englannin kielisillä hakusanoilla löytyy eniten malleja.

Sketchup saattaa ruveta kaatuilemaan tai hitaaksi, kun mallin koko (yksityiskohtien määrä) kasvaa kovin suureksi.

Olen tehnyt töittenki takia itsekin SketchUp opetusmateriaalia Youtubeen, mutta en pidä niitä julkisena siellä. Ne näkyvät vain linkin kautta. Voi ottaa yhteyttä, jos kiinnostaa. En julkaise linkkejä laajaan jakeluun tarkoituksella.