C/MRI-järjestelmien valmistaja on vaihtanut omistajaa

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Psi
Lämmittäjä
Viestit: 333
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

C/MRI-järjestelmien valmistaja on vaihtanut omistajaa

Viesti Kirjoittaja Psi »

Pienoisrautatateiden ohjausjärjestelmien uranuurataja Bruce Chubb ja hänen vaimosa ovat myyneet perustamansa JLC Enterprises -yhtiön:

https://groups.io/g/CMRI-Users/topic/106534784

C/MRIComputer / Model Railroad Interface, eli Tietokone — pienoisrautatie -liityntärajapinta on pohjimmiltaan sarjaliikenneprotokolla, joka on valjastettu pienoisrautatien ohjaamiseen: Halvalla tietokoneella saattoi ohjata pienoisrautatien vaihteita, opastimia ja vaikkapa ajovirran syöttöä (CCCComputerized Cab Control, eli tietokoneohjattu rotarijärjestelmä). Bruce Chubbin alkuperäinen C/MRI-ohjattu pienoisrautatie "Sunset Valley" esiintyi usein Model Railroader-lehden sivuilla, ja mm. "Model Railroader layout video tour 1" -videokasettiohjelmassa:

https://www.youtube.com/watch?v=oLkK6gYnL50

Yhtiön uudella omistajalla on tarkoitus julkaista Bruce Chubbin kirjoittamat käsikirjat vapaasti ladattaviksi PDF-tiedostoiksi.

Lisätietoa C/MRI-järjestelmästä on muunmuassa täällä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_ ... _Interface
https://potomac-nmra.org/PDnewsite/Clin ... on2018.pdf

Kun Bruce Chubb muutti uuteen taloon, talo suunniteltiin alunperin pienoisrautatie huomioonottaen. Bruce Chubin uudesta "Sunset Valley Oregon system" -radasta on YouTubessa joitain videoita, mm tämä:

https://www.youtube.com/watch?v=xkWhmGdMWrQ
____

Oma tietokoneharrastukseni alkoi vastaavan laitteiston rakentamisella Tapiolan seurakunnan pienoisrautatiekerhon VM-83-pienoisrautatiehen. Tuo rata oli tarkoitettu junnuille, ja radan ohjaus oli keskitetty ison keskuskojetaulun ääreen, josta saattoi ohjata koko radan ajovirransyöttöä, vaihteita ja opastimia. Bruce Chubbin artikkelisarja Model Railroader -lehdessä (2/1985 — 8/1986) ja P. Koskelan antama innostava ja arvokas tietotekniikkatuki innoitti tekemään vastaavan tapaisen laitteiston MSX-tietokoneen ympärille. Tapiolan pojat eivät suostuneet enää ajamaan rataa käsikäyttöisiten rotarien eli kiertovalitsijoiden avulla tapahtuvalla ajovirranohjauksella!

https://www.taprk.org/fin/layout/vm-83/general.html
https://www.taprk.org/fin/layout/vm-83/cmri.html
https://www.taprk.org/eng/general/cmri.html

Tuo Bruce Chubbin artikkelisarja oli viimeisiä pienoisrautatieteknisiä artikkelisarjoja jotka olivat avoimia: Artikkeli oli kokonaisuudessaan toimituksellinen. Myöhemmät Model Railroader -lehden elektroniikkaan liittyvät artikkelisarjat, kuten vuonna 1997 julkaistu Keith Gutierrezin EasyDCC-järjestelmän artikkelisarja, ovat usein vain kaupallisesti saatavilla olevan sarjan kokoonpano-ohjeita. Bruce Chubb myi kyllä esiohjelmoituja salatulla koodilla varustettuja mikropiirejä, jotka helpottivat tee-se-itse-miehen elämää, mutta järjestelmästä sai kaiken irti ilmankin. Ajat muuttuvat...