Tri-Ang kalustoa

Keskustelua vetureita, vaunuista, autoista, ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 154
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Tervehdys kaikille! Viime viestistäni on jo aikaa.

Sain tuttavalta lahjoituksena vanhoja englantilaisia junia. Merkki on Tri-Ang. Vetureita on kaksi kappaletta. Mukana tuli myös kolme vaunua ja laatikollinen kiskoja. Pienen huollon jälkeen veturit alkoivat liikkua hyvin. Kalusto on hyvässä kunnossa, isompi veturi näyttää lähes uudenveroiselta.
Tri-ang.JPG
Tri-ang.JPG (110.05 KiB) Katsottu 5743 kertaa
Tri-ang_2.JPG
Tri-ang_2.JPG (167.93 KiB) Katsottu 5741 kertaa
Viimeksi muokannut Jimi, 29.06.2018 13:04. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Goofy
Ratavartija
Viestit: 49
Liittynyt: 04.09.2008 22:50

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja Goofy »

Mulla oli joskus jokin sarja tuommoisennäköisiä. Vaunut olivat ihan samanlaisia ja tuo pienempi veturi on saman näköinen kuin mulla oli, mutta fieterivetoinen. Raideleveys oli H0 kanssa sopiva. Olivat uudenveroisia mutta nuoruudeninnolla romutin ne alta aikayksikön :/
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1185
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja ealab »

Veturit taitaa olla hyvinkin kelvollisia. Valetturunkoisia, isommassa näkyy asiallinen matoruuvivälitys. Vaunut tyypillisiä brittimalleja. Koplingit vaan......
Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 154
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Sittemmin Tri-ang -kokoelmani on karttunut amerikkalaismallin umpitavaravaunulla. Vaunun kori on paksua muovivalua ja siinä on toimivat liukuovet.
Tri-ang_Speedy_Service.JPG
Tri-ang_Speedy_Service.JPG (104.18 KiB) Katsottu 5740 kertaa
HannuPeltola
Ratavartija
Viestit: 40
Liittynyt: 03.05.2018 13:34

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja HannuPeltola »

Jimi kirjoitti: 29.06.2018 13:06 Sittemmin Tri-ang -kokoelmani on karttunut amerikkalaismallin umpitavaravaunulla. Vaunun kori on paksua muovivalua ja siinä on toimivat liukuovet.

Tri-ang_Speedy_Service.JPG
Vaunu on todennäköisesti 1960-luvulta ja se on ollut jo tuolloin varsin karkeaa tekoa. Rautatieyhtiö on fiktiivinen, kuten on myös vaunun väritys. Tri-ang käytti kuvassa näkyvää Fleischmann-tyyppistä kytkintä varhaisissa malleissaan, onko peräti sama kytkintyyppi, jota tuolloinen emoyhtiö Hornby käytti Britti-malleissaan?
Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 154
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Kytkin on mallia Tri-ang Mark III coupling. Kytkinmalli tuli käyttöön 1950-luvun lopulla ja oli tehty pellistä. Kiinnitys veturiin/vaunuun oli tehty niittaamalla tai ruuvilla. Sittemmin kytkimen D-kirjaimen muotoinen lenkkiosa on tehty muovista. Hornby käyttää samaa kytkintä edelleen malleissaan.
Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 154
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Tri-ang -kokoelmani on karttunut huomattavasti sitten viime viestini. Esittelen tässä erään viime kesäisistä hankinnoistani. Kalusto on Tri-ang Transcontinental-sarjaa, jota valmistettiin 1950-luvulta alkaen vientiä ajatellen. Veturin esikuvaksi on jossain yhteyksissä mainittu australialaisen Victorian Railwaysin B-class -veturi, joka todellisuudessa on 6-akselinen teliveturi. Tri-ang käytti tässä mallissaan 2-akselisia telejä. Tämä seikka ja mallin tarkkuuskin kertonee osaltaan näiden olleen tarkoitettu leikkikaluiksi ennemmin kuin pienoisrautatieharrastajille. Tri-ang Railways -tuotteet olivat hinnoiltaan edullisempia ja hyvin suosittuja 1950/60-luvun Britanniassa ja muualla. Tämänkin kaluston mittakaava on brittiläinen 00 eli 1:76. Raideleveys on sama kuin H0-skaalassa.

Kalusto kokonaisuudessaan
Kalusto kokonaisuudessaan
Triang_TC1.JPG (58.81 KiB) Katsottu 1228 kertaa
Hankin kaluston touko-kesäkuun vaihteessa. Olin haaveillut näistä jo pidemmän aikaa, ja sattumoisin löysin hinnaltaan sopivan, hyväkuntoisen ja täydellisen kokonaisuuden myynnissä tunnetulla internetin huutokauppasivustolla. Kokonaisuus käsittää kaksi veturia, moottoroidun ja moottoroimattoman eli "dummy"-version sekä neljä vaunua. Vaunut ovat matkatavara-, ravintola-, päivä- ja näköalavaunu. Viimeksi mainittu on junan päätyvaunu. Alun perin tuo dummy-veturi ei kuulunut juuri tähän settiin uutena. Setti on 1960-luvulta, sen tunnistaa mm. vaunuista, jotka ovat Transcontinental-sarjan mk2 -tyyppiä. Ostokseni mukana tullut ylimääräinen dummy-veturi on 1950-luvulta. Joka tapauksessa veturi on mukava lisä kokoelmaani ja mielessä on pyörinyt idea sen moottoroinnista, mikäli löytäisin jostain Tri-ang moottoritelin... Helpommin sanottu, kuin tehty :)

Ensi töikseni purin moottoriveturin osiin. Purin myös moottoritelin aivan perusteellisesti. Puhdistin huolella kaikki osat, sitten kasasin kokonaisuuden ja voitelin liikkuvat osat. Moottorissa on jopa kuulalaakerit akselin päissä. Valmistuksen laatu on korkea. Kaikki osat ovat hyvin vankkaa tekoa.
Moottoritelin osat
Moottoritelin osat
Triang_TC2.JPG (51.28 KiB) Katsottu 1228 kertaa
Moottoriteli koottuna ja huollettuna. Huoltoa ajatellen käytännöllinen ominaisuus on moottorin akselin laakerien päissä olevat huopatyynyt, joihin voi imeyttää reilusti öljyä.
Moottoriteli
Moottoriteli
Triang_TC3.JPG (38.21 KiB) Katsottu 1228 kertaa
Korin osat ovat muovia ja pesin kaikki tiskiaineella ja vedellä. Siirtokuvia ja maalattuja yksityiskohtia oli syytä varoa. Vuosikymmenten lika lähti hyvin. Tässä osat kuivumassa perusteellisen pesun jälkeen.
Veturin osat pestyinä
Veturin osat pestyinä
Triang_TC4.JPG (60.88 KiB) Katsottu 1228 kertaa
Moottoriteli menossa paikalleen. Se kiinnitetään korin yläosasta suurella ruuvilla.
Moottoritelin asennus
Moottoritelin asennus
Triang_TC5.JPG (49.88 KiB) Katsottu 1228 kertaa

Veturi valmiina käyttöön. Veturissa on toimivat ajovalot molemmissa päissä.
Valmis
Valmis
Triang_TC6.JPG (43.43 KiB) Katsottu 1228 kertaa
Avatar
mudhoney
Lämmittäjä
Viestit: 340
Liittynyt: 12.06.2007 13:32

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja mudhoney »

Hyvää vuosikymmenenhuoltoa olet tehnyt.
GeoffreyN
Matkustaja
Viestit: 4
Liittynyt: 26.02.2022 16:11

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja GeoffreyN »

Very nice. Triang stuff is indestructable and it will live for ever. Only one problem, the wheel flanges are such that Triang trains will not run on any modern track. No way do Triang wheels go over (modern) Hornby, Peco or Fleischmann points. I have an old Triang/Hornby class 08 diesel R156. I had to rewheel the mother so it can run on my layout.
tv_tyyppi
Lämmittäjä
Viestit: 187
Liittynyt: 27.08.2006 19:49

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja tv_tyyppi »

Pyörien vaihto onnistuu ilmeisesti kohtuullisen helposti?
Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 154
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Tri-Ang kalustoa

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Mukavasti kommentteja tuli, kiitos paljon. Vastaukseni viivästyivät hieman, mutta nyt palaan viimeinkin asiaan.
mudhoney kirjoitti: 28.12.2022 12:30 Hyvää vuosikymmenenhuoltoa olet tehnyt.
Kiitoksia, ja kyllä vain oli mukava askarrella tietäen että saa vuosikymmenten kuivuneet rasvat ja liat kunnolla pois. Kivaa harrastelupuuhaa näiden huolto. Kaikki Tri-ang -kokoelmaani kuuluvat veturit ovat käyneet läpi samanlaisen käsittelyn.
tv_tyyppi kirjoitti: 27.01.2023 12:28 Pyörien vaihto onnistuu ilmeisesti kohtuullisen helposti?
Muistaakseni joillakin englantilaisilla nettisivuilla ja Youtube-videoissa oli joskus juttua siitä, että näihin Tri-ang -vetureihin olisi tarjolla uudelleen sorvattuja/profiililtaan modernien kiskojen vaatimusten mukaan muokattuja pyöräkertoja. Ilmeisesti harrastajavoimin tehtyjä ja joskus ollut ainakin eBayssä myynnissä. Olen pyöritellyt mielessäni, jos joskus kokeilisi itse pyörien "sorvaamista". Laippaa pitäisi madaltaa, jotta kulkee nykyisillä kiskoilla ottamatta kiinni kiskonaulajäljitelmiin tai vaihteiden ristikoihin. Ehkä alkuperäisistä Tri-ang -kiskoista voisi tehdä pienen radan ajoa varten.

Vaunujen pyörät on helpot vaihtaa, kun useisiin 60-70-luvun vaunuihin käy suoraan Hornbyn tai muun valmistajan uudet pyöräkerrat. Vanhemmat vaunut ovat haastavampia, kun niissä on muovipyörät, joissa on holkkimainen akselin puolikas ja varsinainen metallinen akseli näiden sisässä. Rakenne on sama, kuin tuossa huoltamani dieselveturin moottoroimattomassa telissä. Näihin tarvitaan mm. uusien laakerien askartelua, jotta moderni akseli käy paikalleen. Olen modifioinut useita tällaisia vaunuja. Pitää varmaan tehdä aikanaan oma postaus vaunujen päivitysprojektista.
GeoffreyN kirjoitti: 27.01.2023 10:17 Very nice. Triang stuff is indestructable and it will live for ever. Only one problem, the wheel flanges are such that Triang trains will not run on any modern track. No way do Triang wheels go over (modern) Hornby, Peco or Fleischmann points. I have an old Triang/Hornby class 08 diesel R156. I had to rewheel the mother so it can run on my layout.
Thanks, I really like this old school Tri-ang Railways equipment. So simple and robust and easy to work with. I have 3 of those class 08 shunters by Tri-ang, a black, a green and a blue. Yes, modern points do not like deep flanges these models have. Maybe I re-profile those wheels or build a small layout with old Tri-ang track just for these vintage trains.

Jimi
Vastaa Viestiin