Märklin, penkaton raide.

Keskustelua radan rakentamisesta, maisemoinnista, ratapihakaavioista, ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1190
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Märklin, penkaton raide.

Viesti Kirjoittaja ealab »

On kyse penkattoman Märklin raiteiden, vaihteiden sopivuudesta NEM-kalustolle (esim. Roco) ja vielä RP-25:lle. Systeemiin tulisi varsinainen moniajo. Tietysti kukin systeemi erikseen. Jos raiteet, vaihteet siis olisivat DC-ystävällisiä. Raiteet, vaihteet pitäisi muuttaa myös DC:lle sopiviksi. Se onnistunee? Ajo toimisi DC/DCC/Märklin/MM-systeemeillä. Se onnistuisi. Tosin DCC/MM voisi toimia samoin ajolaittein. Onko kenellä jo tietoa, kokemusta näistä. Siis vaihteiden sopivuudesta.

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 824
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Märklin, penkaton raide.

Viesti Kirjoittaja PeS »

Kyseessä on siis Märklinin K-kiskot. Tuli aikanaan tutkittua. K-vaihteet on kahta poikkeusta lukuunottamatta mitoitettu siten, että kaksikiskofillarit eivät niissä toimi. K-sarjaan kuului ns. "suurnopeusvaihde", jossa risteyksen kärki kääntyy. Tämä toimii — toimii myös sähköisesti kaksikiskovaihteena. Yksi kaveri aikanaan jopa rakensi näistä vaihteista kotiradan, jossa liikennöitiin myös kaksikiskokalustolla. "Suurnopeussarjaan" kuului myös risteysvaihde.

Näyttelyssä eräs kaveri väitti taannoin, että Märklinin C-vaihteet olisi mitoitettu niin, että niistä voisi ajaa kaksikiskokalustolla — kertoi modanneensa Bachmannin Russin Decapodista Märklin-version. En osaa sanoa, pitääkö tämä paikkansa, mutta mittaamallahan se selviää.

Pecolla oli taannoin (en tiedä onko enää) kahdenlaista kolmikiskonastoitusta — vaihteisiin korkeampaa ja muualle matalampaa. Jos näistä kamoista tekisi radaan, niin tavoitteesi voisi toteutua.

Saksasta saa käsintehtyjä kolmikiskovaihteita. Ihan halpoja ne eivä ole. Jossain tuli myös vastaan taannoin syövytämällä tms. tavalla valmitettua saksalaisvalmisteista nastoitusta. Yritän kaivella arkistojani.

Tuolla on juttua Rocon vaihteen muttamisesta Pecon nauhalla.
https://wolkingen.de/peco-weichenumbau/

Tuolta lisää.
https://stummiforum.de/viewtopic.php?t=45881

Tämä on mielenkiintoinen ja erittäin huomaamaton.
https://www.weichen-walter.de/produkte/ ... eiter.html

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1190
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Märklin, penkaton raide.

Viesti Kirjoittaja ealab »

Kiitos vastauksesta! Ei sitten taida ollakaan "menee heittämällä"-juttu.

Vastaa Viestiin