Aiemmassa viestissä oli maininta että tässä keskustelussa käsiteltävä lohkorata on saanut loppusijoituspaikan tarkoitusta varten rakennetusta ratahuoneesta. Kun vajaan viiden metrin mittainen lohkorata vie tilaa ainoastaan yhden vajaan seinällisen verran on luonnollista että rataa jatketaan muualle huoneeseen. Ajatus on että suurin osa huoneesta on varattu kiinteälle radalle ja lohkorata tulee asettumaan tämän kiinteän radan osaksi kuitenkin niin että se on tarvittaessa vietävissä vaikkapa alan näyttelyyn.
Kiinteän ratapöydän rungosta on tällä hetkellä rakennettu noin puolet. Rakenteessa on käytetty hyväksihavaittuja materiaaleja eli 2x2'' puuta sekä 12mm:n vanerista sahattuja 100mm leveitä suikaleita. Raiteen tukirakenteena on 11mm:n lastulevy.
Pitkän aikavälin suunnitelmana on että rata kiertää koko huoneen niin että huoneen molemmilla pitkillä sivuilla on rautatieasemat, toisella lohkoradan maaseutuasema ja toisella saman aikakauden kaupunkiin sijoitettu asema. Ratapöydän leveys kaupunkiaseman kohdalla on 1200mm, linjaosuuksilla 800mm ja huoneen kahden työpisteen kohdalla hyllyraratyyppisenä 300mm. Linjaosuudet asemien välillä asettuvat noin kuuden metrin mittaisiksi.
Kiinteä rata on tällä erää tarkoitus rakentaa osapuilleen samaan vaiheeseen kuin lohkorata nykyisellään on eli kiskotetuksi ja maaston perusmuodot tehdyksi jonka jälkeen koko rataa on mahdollisuus rakentaa yhtenä kokonaisuutena.
Raidemateriaalin vastikään saavuttua seuraavaksi edessä on asema-alueen kiskotus.
