Kn – suomalaisvaunu tehdasmallista

Keskustelua vetureita, vaunuista, autoista, ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

Zimba
Ratavartija
Viestit: 48
Liittynyt: 28.06.2007 19:40

Kn – suomalaisvaunu tehdasmallista

Viesti Kirjoittaja Zimba »

Valtionrautatiet hankki 1960-luvulla Saksasta viisi nostokaatovaunua. Vaunut saivat täällä sarjamerkinnän Kn. Vaununkori oli nostettavissa ja kallistettavissa hydraulisesti. Vastaavia vaunuja on ollut mm. Sveitsissä – yhden sellaisen onnistuin näkemään Lausannessa jokunen vuosi sitten. Meikäläisestä vaunusta on vaunut.orgissa kuva: http://vaunut.org/kuva/80196 Vaunun kori on harmaa ja aluskehys musta.

Sveitsiläisvaunusta on saksalainen Heris valmistanut kahden vaunun sarjan tuotenumerolla 13501. Harmittavasti sarja on ollut aiemmin varsin kiven alla ja todella hankalasti saatavilla, mutta nyt ainakin saksalainen Hünerbein-kauppa (https://www.huenerbein.de/modelleisenba ... -1vew.html) kertoo sivuillaan sarjaa varastosta löytyvän. Alla olevassa kuvassa näkyy vaunu ennen muutostöitä.

Kuva

Sarjassa toisen vaunun sivuluukut ovat sileitä, toisen vaunun sivuluukuissa on jäykisteripoja. Näistä jälkimmäisen otin työn alle ja mittailtavaksi. Kävi ilmi, että vaunu vastaa mittojensa puolesta erinomaisen hyvin suomalaista Kn-vaunua. Yksityiskohdissa on eroja: merkittävin on korin ylälaidassa oleva tukikaari. Lisäksi aluskehyksessä pitäisi olla suomalaistyyppinen kuormajarruvivusto, käsijarrukotelo, 130R-laakeripesät ja ranskalaismalliset mäntäpuskimet.

Omaan vaunuuni askartelin tukikaaren, kuormajarruvivuston, käsijarrukotelon ja uudet laakeripesät. Puskimet jätin vaihtamatta. Alla olevassa kuvassa nähdään vaunu muutostöiden jälkeen, ennen maalausta. Kuvanoton jälkeen tein vielä uudet otetangot uushopealangasta.

Kuva

Maalauksen, siirtokuvien asennuksen, lakkauksen ja säistyksen jälkeen valmis vaunu näyttää allaolevan kuvan kaltaiselta. Kyytiin tulee vielä sokerijuurikaskuorma.

Kuva

Pienoismalli on siis varsinaisesta kuriositeettisarjasta – mutta pienoismalli suomalaisvaunusta joka tapauksessa.
Avatar
mudhoney
Lämmittäjä
Viestit: 311
Liittynyt: 12.06.2007 13:32

Re: Kn – suomalaisvaunu tehdasmallista

Viesti Kirjoittaja mudhoney »

Komeaa työtä!
Avatar
Brakeman
Ratavartija
Viestit: 20
Liittynyt: 10.11.2013 23:53

Re: Kn – suomalaisvaunu tehdasmallista

Viesti Kirjoittaja Brakeman »

Nayttaa hyvalta. Miten teit siirtokuvat?
-Juha
Era III DB & US Southwest transition era.
http://www.youtube.com/user/BrakemanHO/videos
Zimba
Ratavartija
Viestit: 48
Liittynyt: 28.06.2007 19:40

Re: Kn – suomalaisvaunu tehdasmallista

Viesti Kirjoittaja Zimba »

Siirtokuvat piirtelin itse Corel Draw'lla ja tulostutin hollantilaisella Black Lion Decalsilla (http://blackliondecals.nl/customdecals.htm). A4:n kokoisen siirtokuva-arkin tulostuttaminen maksaa tuolla kolmisen kymppiä. Valkoisen lisäksi tulostavat myös muita värejä. Nykyisin menetelmä on ymmärtääkseni lasertulostus.
Vastaa Viestiin