Jenkkirata - ikuisuusprojekti (?)

Yleistä keskustelua omista radoista ja projekteista.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
kari-g
Lämmittäjä
Viestit: 146
Liittynyt: 21.05.2007 22:38

Jenkkirata - ikuisuusprojekti (?)

Viesti Kirjoittaja kari-g »

Laitanpa nyt näytille kuvia H0-rataprojektistani. Homma on käynnistynyt jo 2013, edennyt pitkän suunnitteluvaiheen jälkeen rakentamiseen ja rustailuun. Paljon aikaa on mennyt itse radan lisäksi oman Arduinoon & Märklin CAN (= Mobile Station 2) perustuvan asetinlaiteratkaisuni softan & hardiksen parissa.

Radalla tulee liikkuvaan vain jenkkikalustoa. Maisema ja rakennukset tulevat olemaan samoin US-mallia. Kiskotus on PECO code83:a. Vaihteet PECOn pitkiä vaihteita, vaihdemoottorit Tortoisen "hitaita", paitsi piilopihalla Conradin "louskut". Junat tulevat kulkemaan ihan käsipellä eli Rocon Multimaussilla. Vaihteita ohjataan siis Arduino/Märklin CAN-järjestelmällä. Radassa on siis kaksi erillistä DCC-väylää. (!)

-------
Lisäys 3.4.2016
Josko jotakin kiinnostaa, niin ratani sähköisestä puolesta olen kirjoitellut "sähköistys ja elektroniikka"-ryhmässä enemmän.
Linkki: viewtopic.php?f=16&t=1319
-------

Asetinlaite on tämän näköinen nappipöytä.

Kuva

Nyt ollaan jo niin pitkällä, että laitoin piiloratapihan taustalevyt paikoilleen. Taustalevy on 8 mm OSB:tä. Kuuden millin MDF olisi ehkä ollut kätsympää, mutta kun ei puukaupassani sitä ollut, niin OSB sai kelvata. Alla muutamia kuvia, joista näkyy missä vaiheessa ollaan.
Radalla on mittaa vähän yli 7 metriä: 5 x 1 m lohkoja ja kaksi päätykaarretta. Metristen lohkojen leveys on 70 cm. Modulien jalat ovat vielä rakentamisvaiheen jalkoja. Lopulliset tulevat olemaan tukevampaa tavaraa. Ajattelin jättää moduilijalkoihin pienet pyörät, koska jonkin keskimmäisen modulin irroittaminen välistä on kyllä hieman haasteellista kun pitäisi kiskoa 2-3 modulia sivuun. Ilman pyöriä koko rakennelma ei kyllä liiku juuri mihinkään. :-)

Taustalevyn taakse jää kolmiraiteinen piilopiha, jolla myös mittaa lähes 5 m. Puolessa välissä on vaihteet, joten saan piilopihalle mahtumaan neljä junaa ja vielä jää ohitusraide vapaaksi.

Taustalevyn kiinnitykseen funtsailin tämmöisen 10 mm / 12 mm alumiiniputkisysteemin. Piti kehitellä mahdollisimman kapea mutta tukeva kiinnitys, koska levyn etupuolelle koetan jättää mahdollisimman paljon tilaa rakennuksille ym. Al-putki on kolmella pop-niitillä kiinni alumiinilevyn palassa. Modulin päädyn puurimaan porasin 12 mm reijät. AL-(runko)putki on liimattu Araldiitilla paikoilleen. Kuvassa vielä ilman liimaa. Kyllä pysyy !!!

Kuva

Kuva

Taustat paikoillaan.
Kuten näkyy, osa kiskotuksesta on vielä laittamatta kun pitäisi vielä ensin miettiä mitä rakennuksia / maisemointia ko rakentamattomalle alueelle tulee.

Kuva

Kuvassa näkyy Fallerin bussi, jonka olisi tarkoitus kulkea myös. Neljä stoppimagneettia on laitettu pysäyttämään bussi rautatieaseman pysäkille, ylikäytävän molemmille puolille jos vaikka juna tulee, sekä radan alle sukeltavaan tunneliin (=kääntösilmukka).

Kuva

Toinen päätysilmukka, jossa on hiilivoimalaitos ja suurjännitteiden kytkentäkenttä näyttää tämmöiseltä. Valkoiset alueet ovat siis vielä ilman hiekotusta tms.

Kuva

Kuva

Joen varrlla on hylätty louhos. Kiskot ruosteessa, kuuppavaunut nurin jne.

Kuva

Väritys näyttää ainakin näissä kännykkäkameran kuvissa vähän hurjalta. Vaatii uudestaan "taiteilijan" (= vaimon) kättä.

//kari g
Viimeksi muokannut kari-g, 31.10.2016 19:33. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Brakeman
Ratavartija
Viestit: 20
Liittynyt: 10.11.2013 23:53

Re: Jenkkirata - ikuisuusprojekti (?)

Viesti Kirjoittaja Brakeman »

Hyvalta nayttaa!
Miksikahan nailla suomalaisilla keskustelupalstoilla ei synny keskustelua? Taallakin on kymmenia vastaamattomia aiheita.
No projektissasi ei ainakaan ole mitaan vikaa, ratkaisusi on hieman samanlainen moduuleihin perustuva rata jota olen itse nikkaroinut jo useamman vuoden. Ajatuksena oli myos saada pidempia osuuksia, joilla saisi junan edes hetkeksi suoristettua.

Olen kolmikisko miehia, ja innostuin amerikkalaisesta kalustosta kymmenen vuotta sitten, jolloin Märklinilta tuli uuden toolingin tarkempaa kalustoa. Huomasin kuitenkin pian etta, muiden valmistajien pyorakerrat toimivat ainoastaan K-kiskolla ja NMRA kaluston yhdistemeninen Märklinin kanssa oli haastavaa. Talla hetkella nykerran taas eurooppalaisen kaluston kanssa.

Olen myos tehnyt ajovirralle ja asetinlaitteille omat erillise virtapiirit. Vaihteita naksutellaan 6020-sarjan boxien kanssa ja ohjauslaitteena olen kayttanyt Mobile Stationeja, CS Reloadedia ja Arduinoa Desktop Stationilla. Pidan myos ajatuksesta, etta hairio ajopiirissa ei vaikuta kulunohjaukseen.

Linkin takana operointia EMD F7:lla.
https://youtu.be/SfIFUj-GSdI

Terveisin,
Juha
Era III DB & US Southwest transition era.
http://www.youtube.com/user/BrakemanHO/videos

kari-g
Lämmittäjä
Viestit: 146
Liittynyt: 21.05.2007 22:38

Re: Jenkkirata - ikuisuusprojekti (?)

Viesti Kirjoittaja kari-g »

Haa...

Kiitoksia vinkistä. Täytyypä uudestaan tutustua tuohon Arduino Desktop Station:iin. On ilmeisimmin mennyt reippaasti eteenpäin siitä kun viimeksi selasin ko sivuja joskus 2-3 vuotta sitten.

//kari

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1176
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Jenkkirata - ikuisuusprojekti (?)

Viesti Kirjoittaja ealab »

Tässähän on lähes samaan hengenvetoon nähtävissä toinenkin siisti rataprojekti.

Avatar
Brakeman
Ratavartija
Viestit: 20
Liittynyt: 10.11.2013 23:53

Re: Jenkkirata - ikuisuusprojekti (?)

Viesti Kirjoittaja Brakeman »

Tassa on Desktop Station tositoimissa plugattuna 6113-boxiin MS2:n kanssa. Vaihteet ja opastimet ovat 6020 rasioiden takana, mutta oikeastaan Desktop Station Windows -tabletissa sopisi siihen homman paremmin kuin veturien ohjaukseen. Systeemi voi menna silloin talloin koomaan, jonka backuppina kaytin Mobile Stationia.
Kavin Desktop Stationin kehittajan Yaasanin kanssa kirjeenvaihtoa, ja han teki applikaatioon muutamia parannuksia, kuten kayttajan omien ikonien lisaaminen funktio-nappeihin.
Mistaan ei kuitenkaan saa nain halvalla melkein samaa toiminnallisuutta kuin yli 600 Euron ohjamissa. Esimerkiksi ESU digichipin CV arvojen ohjelmoiminen sujuu Desktop Stationilla yhta hyvin kuin isojen poikien vehkeillakin.

Taman olisi voinut tietysti postata Arduino mikrokontrollerit -saikeeseenkin.
viewtopic.php?f=16&t=662&start=15

Terveisin,
Juha
Liitteet
DS ATSF F7.jpg
DS ATSF F7.jpg (150.73 KiB) Katsottu 3405 kertaa
Desktop Station MS2.jpg
Desktop Station MS2.jpg (913.87 KiB) Katsottu 3401 kertaa
Era III DB & US Southwest transition era.
http://www.youtube.com/user/BrakemanHO/videos

Vastaa Viestiin