Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Keskustelua radan rakentamisesta, maisemoinnista, ratapihakaavioista, ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
TrainSam

Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja TrainSam »

Olen täältä Tampereelta osteskellut joskus Harraste-nimisestä putiikista noita maastotarvikkeita. Näitä ovat olleet erilaiset vihreät nukat, jotka on valmistettu muun muassa vaahtomuovista. Mutta nukkapussit ovat kalliiita, ja vaikka en ole vielä maaston rakentamiseen päässytkään, ei noista kolmen, neljän euron pusseista varmastikaan kovin pitkälle riitä.

Sitten etsiskelin muun muassa Tiimarista maastonrakentelutarvikkeita ja erityisesti tuota ruohontekonöyhtää. Paras, mutta vielä kokeilematon, eikä kovin kallis vaihtoehto näyttäisi ja voisi olla Oasis-sieni, eli sellainen vihreän tiiliskiven näköinen, johon kukkia tökitään asetelmaan. Ja ilmeisesti on myös ekologinen ratkaisu! Kysy Tiimarista!

Sehän murenee erittäin helposti ja tuo murenevuus on se hyvä puoli. Sienen vihreys on kyllä kaikkea muuta kuin pienoisrautatie- ym. pienoismaastoon sopivaa, joten se pitäisi värjätä.

Siinä se sitten onkin kun en ole vielä kokeillut, mutta jos tuon "nukan" värjäys onnistuisi, siitä voisi saada hyvää rakennusmateriaalia esimerkiksi ruohoa, pensaita ja puita varten. :D

jhr
Asemapäällikkö
Viestit: 370
Liittynyt: 07.02.2006 18:34

Viesti Kirjoittaja jhr »

Muistelen, että joku joskus värjäs superlonia ja peninä paloina tehosekottajaan. Silppua siitä superlonista tuli, mutta miten pientä, sitä en tiedä, en myöskän tiedä kärsikö tehosekottaja.
Itellä käyny kans moinen mielessä, mutta eksä hajotti mun tehosekottajan...olisin nyt edes ite hajottanu "harrastuskokeilussa" niin ei olisi niin sapettanu :)

Toinen mikä kävi mielessä...ja pitänee kokeilla. Jos sais kuivakukkia, niissähän on vihreät lehdet tai muita kuivattuja vihreitä lehtiä ja hienontaa niitä jauhoks? Mutta mistäpä tähän aikaan vuodesta vihreitä kuivia lehtiä saa :?

Muuten yleensäkin kun olen liikkunut ulkona, niin olen keräillyt kaikenlaista mikä näyttää siltä että vois käyttää maaston rakentamisessa.

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1190
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja ealab »

Jossain Brittiläisestä videossa esitettiin: Jotain teddy- karvakangasta, siitä saksilla tupsuja, joka liimalla luontoa tekemään. Tullee hyvän näköistä. Näitä kankaita on tiemmä useita sävyjä.

Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 553
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Koitin tehdä taannoin heinikkoa silleen, että leikkasin luonnonkuitunarusta pikkupätkiä, jotka värjäsin sopivan värisiksi. Ainoa ongelma oli se, etten saanut liimattua niitä luonnollisen näköisesti pystyasentoon. Mutta lakoontunutta viljapeltoa olisi ollut helppo tehdä :roll:

En ole vielä saanut aikaiseksi, mutta varaamalla nuo kuidut sähköisesti ennen liimausta, onnistuisi tuo pystyyn liimaaminen vissiin. Tarvisin vain noin 10000V jostain :shock:
Näin rautatie.org sivustolla jonkun rakennusohjeen tuollaisen vermeen tekemiseksi, mutta en ole joutanut tehdä. Toisaalta kouluissahan on näitä veivattavia aparaatteja, jotka iskee kipinää. Jos jostain saisi sellaisen lainattua. Varmaan niissä ainakin jännite piisaa ja virtaahan ei tarvita paljoa.

Tuli tuossa kerättyä mittavat sammalkokoelmat erilaisia mitä löytyi. Luulen että joku niistä voisi silputtuna olla aika hyvää ruohoakin. Osassa sammalia on turvetta ja multaa paljon ja vihreää vähän ja ne on miltei käyttökelvottomia, mutta jotkut lajit vaikuttaa hyvin käyttökelpoiselta askartelutarkoitukseen. Kellarissa kuivuu parasta aikaa aika nippu erilaisia.

sampo
Matkustaja
Viestit: 7
Liittynyt: 06.08.2008 20:41

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja sampo »

voin kertoa kokemukseni ja vinkkini superlon nöyhdästä.

Ensin silppua superlonpatjaa noin kuutiosenttimetrin kokoisiksi paloiksi.

Sitten ohennettua vihreää lateksia, ym johonkin lasipönttöön ym. ja kirnua superloneja siellä jollakin riman pätkällä. ym.

Anna kuivua viikko.

sitten jauha se moulinex kahvimyllyllä.

Lopputuloksena saat sekalaisenkarkeaa nöyhtää, joka sopii esim. metsämaaston pohjaksi sellaisenaan. Sitten jos haluat esim. talon pihanurmikkoa, niin nöyhtää pitää siivilöidä ja jauhaa uudestaan.
Kahvimylly kestää kyllä tuon käytön, kun sitä käyttää fiksusti.

Nykyinen rataprojektini on niin pieni, että olen ostanut Risteysasemalta valmissirotteita.

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 825
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja PeS »

Heinän ja ruohikon rakentamiseen on olemassa erinomaiset materiaalit: Hekin ja/tai Silflorin heinikkomatot. Tarjolla useita värejä sekä korkeuksia. Bushilla on myös samankaltaisia tuotteita, mutta ei niin hyviä.
Kuva

Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 553
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja Jaska »

PeS kirjoitti:Heinän ja ruohikon rakentamiseen on olemassa erinomaiset materiaalit: Hekin ja/tai Silflorin heinikkomatot. Tarjolla useita värejä sekä korkeuksia. Bushilla on myös samankaltaisia tuotteita, mutta ei niin hyviä.
Taidanpa hommata sellaista. Kiitos vinkistä! Jos tuossa kuvassa oli käytetty tuollaista mattoa, niin lopputulos ainakin näyttää hyvältä.

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 825
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja PeS »

Kaikki alueet on peitetty kyseisten valmistajien heinikkomatoille. Olennaista on hankkia useita rinnakkaisia värejä ja useampaa eri korkeutta. Ideana on, että mattoa ei käytetä mattona, vaan erivärisistä matoista leikellään tuollaisia neliösenttimetriin kokoisia satunnaisia paloja, jotka sitten viedään pinseteillä maastopohjaan, johon on levitety liima. Esimerkiksi UHUn balsaliimaa tai kontaktiliimaa. Luonntevuus syntyy juuri siitä, että eri sävyt ovat sekaisin maastossa. Puruttamalla tehty "golfkenttä" sopii oikeastaan vain hoidetuille alueille: pihoihin jne.

markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja markku55 »

Tuo Untamon tekemä kohde on hemmetin hyvin toteutettu, ja neuvot "mattojen" käytölle erittäin opastavia.
Ei voi kuin ihmetellä lopputulosta!

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 825
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja PeS »

Heinikon tekemimen on itse asiassa älyttömän simppeliä ja nopeaa. Tuollainen kymmenmillinen vaihteleva heinikko tasaa korkeuseroja ja perusmaaston epätasaisuuksia. Pohjaa ei periaatteessa tarvitse muotoilla juuri lainkaan millään kipseillä tai vastaavilla - ellei sitten halua tehdä kukkulaa tms. Lähdimme taannoin rakentamaan heinikkoa suoraan ratapöytälevyn päälle - niin kuin tuossa kuvassakin. Heinikon alla on vain raaka lastulevy. Toki radan sorastus on tehty ihan ensin. Olipa maaston pohja siten mitä tahansa - lastulevyä, eristelevyä tms., niin ennen heinikon mallaamista se kannattaa maalata sammaleenvihreällä maalillla, vaikkapa Remontti-Ässällä tms. Näin varmistetaan se, että heinikon seasta ei jää pilkottamaan valkoista tai vaaleansinistä tai muuten vaan vieraita rakenteita.

Toisella asemalla vähän jatkojalostin heinikkokokeiluja. Jos kysessä on asema-alue tai joku sellainen alue, joka on soraa, mutta jossa siellä täällä kasvaa heinää, niin silloin heinikko kannattaa istuttaa ennen sorastamista. Sorastuksen voi tehdä heinikon päälle. Kuiva hieno hiekkahan ei tartu heinikkomattoon, vaan valahtaa pohjalle. Maisemaliimankin voi sitten imeyttää pipetillä heinien juurelle, jotta sora saadan sidottua - Woodland Scenicsin maisemaliimasta ei ole sitä paitsi mitään haittaa heinille, koska se on mattaa (toisin kuten ohennettu Eri-Keeper). Tällä tavalla saadaan erittäin luontevan näköistä aluetta: ikään kuin heinät kasvaisivat sorasta (niin kuin oikeasti). Valmiin hiekka-alueen heinittäminen jälkeenpäin on melko työlästä eikä lopputulos näytä yhtä hyvältä.

Sitten kun niitä heinikon palasia tuikkaa alustalle, niin kannattaa käyttää pinsettejä. Jos laitat sormin heinikon palasia paikoilleen, niin ne painuvat lyttyyn. Liimaksi kannattaa valita joku nopea liima, jotka tuossa alussa jo mainitsinkin. Matto nimittäin on huokoista ja se pyrkii nousemaan alustaltaan - ikään kuin kellumaan. Siksi Eri-Keeper tms. ei toimi, koska sillä on pitkä kuivumisaika.

Tässä vielä yksi sovelluskohde: kukkaniitty. Hanki sinisiä, punaisia, keltaisia jne. erittäin hienoja puruja - aivan pölymäisiä (maismapuruvalmistajilla on myös värikkäitä puruja, samoin nukkekotikamaa myyvillä). Jos et löydä valmiina tarpeeksi hienoa, niin jauha tehosekoittimessa tai kahvimyllyssä ostamasi puru hienommaksi. Mallaa niitty heinikkomatosta. Kun heinikko on valmis, suihkuta siihen jotain Extra Strong hiuslakkaa spray-pullosta ja sihtaa värikkäitä puruja tuoreeseen lakkaan. Anna kuivua ja puhalla irtonaisiksi jääneet purut pois. Toista tarvittaessa käsittely. Toimii erittäin hyvin.

Samaa ideaa voit soveltaa muissakin kohteissa: vaikkapa ruusupensas. Sihtaa Pecon pinkkiä maisemapurua käyttämääsi pensasmateriaalin (itse käytän Seamoss-nimistä kuivattua kasvia, jota myyvät monet maisemavalmistajat, saksalaisista ainkin Busch) samalla periaatteella. Käyttökohteita on runsaasti - mielikuvituksesta on apua.

TrainSam

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja TrainSam »

"Heinän ja ruohikon rakentamiseen on olemassa erinomaiset materiaalit: Hekin ja/tai Silflorin heinikkomatot. Tarjolla useita värejä sekä korkeuksia."

:D Joo, ihan hienoa, mutta mistähän näitä mattoja ja Woodland Scenicsin tuotteita voisi saada täältä Suomesta. En viitsi taas kahlata Googlen miljoonaa linkkiä läpi. Voisiko joku raottaa "salaisuuksien verhoa", että minäkin saisin kerrankin kunnon maastoa omalle radalleni? Toivottavasti vastauksena ei ole, että hei tuolta Ameriikoista tilaamalla. En nimittäin omista luottokorttia.

Samuelsson
Lämmittäjä
Viestit: 256
Liittynyt: 28.06.2007 18:19

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja Samuelsson »

Helsingin risteysasema, eli www.mallikauppa.fi myy ainakin Woodland scenics:ä.

LOK
Lämmittäjä
Viestit: 161
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja LOK »

Ohessa olisi vanhan ketjun jatkeeksi linkki Pienoismallit.netin "Tee-se-itse - Turf" -artikkeliin, jossa kirjoittaja valmistaa kotikonstein sammal-, mätäs- ja lehvästömateriaalia pienoismallinsa tarpeisiin. Itse tehdyn turf-materiaalin raaka-aineena toimii sampon ja jhr:n yllä mainitsema superlon, joka jauhetaan sopivaan kokoon tehosekoittimella ja värjätään haluttuun sävyyn esim. akryyliväreillä.

Kotikonstein valmistettu turf-materiaali näyttää kirjoittajan ottamien valokuvien perusteella erittäin hyvältä: vertailin valokuvan itse tehtyä turf-materiaalia kotonani olevaan Woodland Scenicsin pensas/mätäs/lehvästömateriaaliin, enkä nähnyt materiaalien ulkonäössä merkittäviä eroavaisuuksia. Isoja pienoisrautatiemaailmoja kokoava mallari tai kerho voisi säästää jo melko mukavan summan rahaa valmistamalla turf-materiaalin itse.
LOK
lakivija[at]hotmail.com

Junnailija
Konduktööri
Viestit: 82
Liittynyt: 22.11.2016 15:56

Re: Ruohoa ym. maastoon - kävisikö näin??

Viesti Kirjoittaja Junnailija »

Oma työkaluni maastomurun tekoon on simppeli ja halpa valurautainen käsin veivattava jauhelihamylly, hinta noin parin kympin luokkaa. Murentaa vaahtomuovin niin tehokkaasti, ettei tarvetta vaimon tehosekoittimen sotkemiseen ole ollut. Kekkasin sen joskus 80-luvulla muistaakseni jonkin Junat-lehden artikkelista.
Onko Mikkeliin mänijöitä? Juna män justiisa!

Vastaa Viestiin