Romuttamon vetureita H0

Keskustelua radan rakentamisesta, maisemoinnista, ratapihakaavioista, ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 149
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Tällainen projekti on ollut työn alla liikkuvan kaluston ohessa. Tämä kalusto tosin ei liiku juuri minnekään enää. Vanhat epäkuntoiset veturit on maalattu mustalla spraypohjamaalilla. Sitten on pensselöity ruosteisen väriä pintaan. Yksi vetureista on täysin staattinen malli, Revell BR43 on muovisesta rakennussarjasta tehty. Melkein kaikkia muita hylkyvetureita voi periaatteessa vaikka hinata letkassa radalla. Moottorit on enimmistä otettu pois, mutta yksi Pikon 2-akselinen 98 002 tarvitsi sitä painona ja se piti myös korin kiinnitysklipsiä paikallaan. Rattaat otin pois ja samoin moottorin johtimet. Ilman moottoria veturin peräpää nousi ilmaan. Kevytrakenteinen muovirunko ei paljoa paina. Kuvassa Pikon veturissa "kiinni" on hongkongilaisen Playartin veturi, vastaa BR24-veturia. Toinen Pikon veturi on 2-akselinen BR80, josta on kone nostettu pois. Vanha Fleischmann höyryveturi n:o 1304 ei ole oikeastaan ikinä minulla ollessaan liikkunut kunnolla, joten siitäkin sai romuveturin. Liman amerikkalaistyylinen veturi on saanut alleen 3-akselisen Fleisun rungon. Myös kolhiintunut Fleisun BR53 on ajonsa ajanut ja maskeerattu romuksi. Höyrykuvun ja tenderin hiililastin se luovutti Vr5 "Kalkkuna" -veturille. Moottorin osat menee varaosiksi toimivalle kalustolle. Mitään osia ei hukata, vaan kaikki kierrätetään muuhun käyttöön.

Älkää säikähtäkö, ehjät veturit on turvassa tältä touhulta. Ainoastaan ajokelvottomat ja kolhiintuneet veturit on tähän hommaan päässeet/joutuneet. Myös jotain Diesel- ja sähkökaluston koreja ja raatoja on tulossa romujonoon. Revellin rakennussarjasta tehty BR130 muovisilla vaununpyörillä löytyy. Se vaatii vielä säistämistä. Näillä hylkyvetureilla olisi tarkoitus täyttää tulevan pienoisrautatien romuttamoalue.
Liitteet
romut1.JPG
romut1.JPG (144.81 KiB) Katsottu 3140 kertaa
romu.JPG
romu.JPG (97.04 KiB) Katsottu 3140 kertaa
romut4.JPG
romut4.JPG (102.82 KiB) Katsottu 3140 kertaa
Viimeksi muokannut Jimi, 19.12.2017 22:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Brakeman
Ratavartija
Viestit: 20
Liittynyt: 10.11.2013 23:53

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja Brakeman »

Nayttaa tosi hyvalta! Enta polttoleikkaus ja paloittelu?
Terveisin,
Jussi
Era III DB & US Southwest transition era.
http://www.youtube.com/user/BrakemanHO/videos

Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 149
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Puretumman veturin ajattelin myös jossain vaiheessa rakentaa. Polttoleikkaamalla avattu kattila tuliputkineen voisi tulla kysymykseen. Jotain akseleita on ylimääräisinä, joten niiden päälle voisi tehdä rungon ja kattilan ym. veturin osat. Entisen liikkuvan kaluston korien materiaalipaksuus on vähän liian järeää. Voisi tulla realistisempi malli jos sen rakentaa vaikka ohuesta styreenilevystä. Sitten esim. Revellin rakennussarjavetureista voisi saada näyttäviä romuja aikaiseksi helpommalla, ei tatvitsisi rakennella koko veturia täysin tyhjästä. Rakennussarjan kattilan voisi "romuttaa" auki ja tehdä sinne sisälle sitten tuliputkia ja muita teknisiä yksityiskohtia. Ohjaamon katon voisi jättää pois ja pyörästöstä kytkintangot sekä kiertokanget. Ylijäämäosista saa romukasan täytettä romutusalueelle. Saisikohan jostain romuttamon työntekijöitä polttopilleineen H0-mittakaavassa?

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1190
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja ealab »

Juuri saksan ebaysta katselin polttoleikkauskapineita, -kärryä pulloineen jne. Taisi olla "käsin tehty"- osastossa.

Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 149
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Tässä jonkunlainen kuva romuttamon dieselveturista, BR 130. Muokattu aiemmin kasatusta rakennussarjamallista liikuteltavaksi vaihtamalla muoviset vaunun akselit teleihin. Mallia voi hinata tai siirrellä toisella veturilla.

Telit näyttävät riisutuilta, koska jarruosat puuttuvat paikoiltaan. Säistäminen on vaiheessa, saattaa ruostua pahemmin tämä veturi vielä. Oikeastaan ruostesävyjä ei vielä ole pinnassa, vaan katto on "noettu" ja kylkiin sutattu jotain kalkkikaivos-teeman värejä. Tähän tuli idea jostain internetin kuvasta, missä saman tyyppinen veturi oli kuin kalkkipölyn peittämä.

Ruostetta ja mattaisuutta pitää veturin malliin vielä lisätä. Tässä mallissa oli hieman haastetta katon kanssa, kun vuosia sitten rakennetun mallin alkuperäinen katto oli irronnut ja hävinnyt. Vain muutama osa oli tallessa, kuten kattopaneeli kolmella tuulettimella. Loput piti rakentaa itse styreenistä kittiä apuna käyttäen. Esim. Ohjaamoiden katot on kitillä muotoillut. Ohjaamon ikkunat on muotoiltu BR 130:n varhaisen mallin mukaan, kuten Pikon DDR-aikaisessa pienoismallissakin. Siinä tuulilasit ovat suuremmat ja sivuikkunat erilaiset kuin myöhemmissä malleissa.

PS. Kuvassa näkyy myös kolme Airfixin höyryveturia, niistä ei tule ruosteisia romuja. Museokalustoa ovat.
Liitteet
diesel01.JPG
diesel01.JPG (98.96 KiB) Katsottu 3139 kertaa
Viimeksi muokannut Jimi, 19.12.2017 22:44. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 149
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Laitetaan vielä kuva Tri-Angin Lord of The Isles-veturista. Sain tämän muutama vuosi sitten tuttavaltani. Veturi oli kolhiintunut ja useassa osassa. Sain korjattua veturin takaisin kokoon. Rikkinäisen moottorin otin pois ja veturista tuli osa romuttamon hylkykalustoa. En kuitenkaan ole kehdannut säistää veturia. Malli on ilmeisesti vuodelta 1961 ja siten vanhin minulla olevista vetureista. Aion jättää osan näistä romuttamon vetureista vähän parempaan kuntoon kuvaamaan juuri käytöstä poistettuja vetureita.
Liitteet
romuveturi.JPG
romuveturi.JPG (123.37 KiB) Katsottu 3137 kertaa
Viimeksi muokannut Jimi, 19.12.2017 22:46. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

KLu
Konduktööri
Viestit: 83
Liittynyt: 07.12.2011 13:23

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja KLu »

Mielestäni teet hienoa jälkeä. Eritoten nuo romuttamon höyryveturit ovat jotain, mitä jää oikein ihmetyksellä silmäilemään; erittäin uskottavan näköistä!


K.L.

Avatar
Jimi
Lämmittäjä
Viestit: 149
Liittynyt: 05.12.2007 15:10

Re: Romuttamon vetureita H0

Viesti Kirjoittaja Jimi »

Kiitoksia, veturin säistäminen uskottavasti on kyllä haastavaa. Saattaa helposti mennä vähän överiksi. Tosin tässä tapauksessa liika ruosteisuus tuskin haittaa, kun on romuttamon kalustosta kyse. Katselin Googlesssa kuvia englantilaisista veturien romuttamoista ja siellä oli kyllä kokolailla umpiruostuneita höyryvetureita. Oli ihan puhkiruostunuttakin metallia. Sellaisen mallintaminen voisi jo olla haastavampaa. Näitä pintaruosteita olen tehnyt hankaamalla ruosteen väriä kuivahkolla pensselillä vetureihin. Revellin mattamaaleja olen käyttänyt näihin.

Vastaa Viestiin