N moduleita

N-skaalan pienosrautatiet

Valvojat: jhr, Hermanni

tala2
Konduktööri
Viestit: 68
Liittynyt: 18.01.2008 18:36

N moduleita

Viesti Kirjoittaja tala2 »

Muutama kuva moduleista jotka kuvaavat 50 luvun saha-aluetta "jossain suomessa" järven rannalla niinkuin ne useimmiten olivatkin, tukit tulivat hinaajien vetämänä kesäisin ja autoilla talvisin jäälle kipattuina, kaikki tukit raamisahaan kuitenkin otettiin järvestä, myös talvella. Modulien maisema pyrkii kuvaamaan sahaa ympäristöineen sellaisena kun se siihen aikaan oli, viimeistelyä riittää vielä "jonkin verran"
Liitteet
asunnot.jpg
asunnot.jpg (33.95 KiB) Katsottu 4253 kertaa
lautatarha.jpg
lautatarha.jpg (33.74 KiB) Katsottu 4253 kertaa
sahalaitos.jpg
sahalaitos.jpg (20.39 KiB) Katsottu 4253 kertaa
Tukkisatama.jpg
Tukkisatama.jpg (40.17 KiB) Katsottu 4253 kertaa
Viimeksi muokannut tala2, 30.10.2012 14:17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 554
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: N moduleita

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Komeelta ja nostalgiselta näyttää!
magnuken
Lämmittäjä
Viestit: 356
Liittynyt: 28.04.2008 10:26

Re: N moduleita

Viesti Kirjoittaja magnuken »

Todellakin, aivan viimosen päälle komeeta sahamaisemaa!

Oliko sinulla kuitenkin jokin tietty saha esikuvana tuota rakentaessasi?

Itse olen nimittäin suunnitellut ja skiseerannutkin jo sellaista dioraamaa Tampereella sijainneen edesmenneen Enqvistin selutehtaan ja jo aikaa sitten edesmenneen samaisen tehtaan sahan maisemaa. Kyseinen saha sijaitsi siis Lielahden Niemessä, eli niemen nokassa (alue, joka nyt on ns. "pahamaa" lukuisten sahan ympäristömyrkkyjen ja sellutehtaan jätteiden liki vuosisataisen dumppauksien myötä).

Kuitenkin tuolle sahalle (ja sellutehtaalle) tuotiin puutavara Näsijärven avovesiaikaan suurina irtotukkilauttoina ja osin myös niputettuina. Lielahden asemalta vei pistoraide Enqvistin sellutehtaan suurelle tukkien kuivatuskentälle (ja vie edelleenkin) ja sieltä eteenpäin sitten kapearaiteinen höyryvetureiden liikennöimä raide edelleen sahalle noin 3 kilometrin päähän (tämä osuus nykyään purettu). Eli talviaikaan sekä sellutehtaan että sahan puutavara tuli ihan rautatietä pitkin eikä juurikaan maantiekuljetuksin. Näin oli siis asian laita Tampereen Lietsun Enqvistin sellutehtaan sahalla ainakin 1950-60 luvuilla.
tala2
Konduktööri
Viestit: 68
Liittynyt: 18.01.2008 18:36

Re: N moduleita

Viesti Kirjoittaja tala2 »

Saha-alueen rakennuksille on esikuvat olemassa, asustelin v -49-56 erään päijät-hämäläisen sahan yhteisössä ja kesäisin me koulupojat olimme sahalla kevyemmissä "kesätöissä" joko ylösottajina sahalla tai lautatarhalla, lällärinä vientipuutavaraa leimaamassa ja jopa hinaajan mukana leimasinkirvellä leimaamassa tukinpäitä Päijänteellä. Sieltä on muistikuvia ja valokuvia malliksi, kuitenkin kun rakennan nykyisin maisemat moduleihin joita voi sitten käyttää kerhon yhteisradan osana niin ei ole mahdollisuutta tehdä esim saha-alue juuri sellaiseksi kun se silloin oli, eihän siellä ollut rataakaan, paitsi se kapearaiteinen verkosto alueen sisällä. 40 cm syvä moduli rajoittaa rakentelua mutta sehän antaa sitten tekijälle purtavaa miten maiseman suunnittelee.
Vastaa Viestiin