LEDit sarjaan kytkettynä?

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 553
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

LEDit sarjaan kytkettynä?

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Voiko LED valoja kytkeä sarjaan? Muistelen, että tällaista ei jostain syystä suositeltaisi tehtäväksi. Olen nähnyt kuitenkin netissä kytkentäkaavioita, joissa on yksi etuvastus ja perässä mutama LED sarjassa. Ilmeisesti kytkentä toimii, mutta liittyykö tähän jotain ongelmia?
PasiS
Ratavartija
Viestit: 31
Liittynyt: 06.01.2015 10:54

Re: LEDit sarjaan kytkettynä?

Viesti Kirjoittaja PasiS »

Mielestäni voi kytkeä sarjaan, ainakin jos ovat samanlaisia/värisiä. Sama yhdellä etuvastuksella määritelty virta kiertää kaikissa ledeissä.
T:PasiS
magnuken
Lämmittäjä
Viestit: 356
Liittynyt: 28.04.2008 10:26

Re: LEDit sarjaan kytkettynä?

Viesti Kirjoittaja magnuken »

Ledejä voi toki kytkeä sarjaan yhteisellä etuvastuksella mutta tällöin on huomioitava, että sarjaankytkettyjen ledien yteenlaskettujen kynnysjännitteiden on oltava pienempi kuin mitä sarjaan kytketyille ledeille syötetään jännitettä.

Katso täältä lisätietoa:
http://huhtama.kapsi.fi/ele/index.php?si=ml28.sis
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1194
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: LEDit sarjaan kytkettynä?

Viesti Kirjoittaja ealab »

Jos ei ole erityistä syytä sarjakytkentään, sitten mieluiten kukin ledi omalla etuvastuksellaan. Myös näin; esim. veturin ajo/takavalot voi kytkeä yhteiselle etuvastukselle. Digisysteemissä 7:sta plussa vastuksen kautta ledien, punaisen ja valkoisen led-parin anodeille. Miinus saadaan 2:sta, tai 6:sta. Tässä huomataan kynnysjännitteen vaikutus, kun valkoinen palaa ja jos sen rinnalle kytketään punainen led, sammuukin valkoinen. Koska sen kynnysjännite on alhaisempi, kuin valkoisen. Ledin virta onkin valintakysymys aina 20mA:iin asti. Superkirkkaat ledit palavat voimakkaasti jo muutamalla mA:lla. Siinä mielessä etuvastuksina voi käyttää, mitenkään enempiä laskeskelematta muutaman kilo-ohmin vastuksia. Ainakin esim. veturin valoissa.
Vastaa Viestiin