Sivu 1/1

N moduleita

Lähetetty: 29.10.2012 13:43
Kirjoittaja tala2
Muutama kuva moduleista jotka kuvaavat 50 luvun saha-aluetta "jossain suomessa" järven rannalla niinkuin ne useimmiten olivatkin, tukit tulivat hinaajien vetämänä kesäisin ja autoilla talvisin jäälle kipattuina, kaikki tukit raamisahaan kuitenkin otettiin järvestä, myös talvella. Modulien maisema pyrkii kuvaamaan sahaa ympäristöineen sellaisena kun se siihen aikaan oli, viimeistelyä riittää vielä "jonkin verran"

Re: N moduleita

Lähetetty: 29.10.2012 13:45
Kirjoittaja Jaska
Komeelta ja nostalgiselta näyttää!

Re: N moduleita

Lähetetty: 02.11.2012 23:01
Kirjoittaja magnuken
Todellakin, aivan viimosen päälle komeeta sahamaisemaa!

Oliko sinulla kuitenkin jokin tietty saha esikuvana tuota rakentaessasi?

Itse olen nimittäin suunnitellut ja skiseerannutkin jo sellaista dioraamaa Tampereella sijainneen edesmenneen Enqvistin selutehtaan ja jo aikaa sitten edesmenneen samaisen tehtaan sahan maisemaa. Kyseinen saha sijaitsi siis Lielahden Niemessä, eli niemen nokassa (alue, joka nyt on ns. "pahamaa" lukuisten sahan ympäristömyrkkyjen ja sellutehtaan jätteiden liki vuosisataisen dumppauksien myötä).

Kuitenkin tuolle sahalle (ja sellutehtaalle) tuotiin puutavara Näsijärven avovesiaikaan suurina irtotukkilauttoina ja osin myös niputettuina. Lielahden asemalta vei pistoraide Enqvistin sellutehtaan suurelle tukkien kuivatuskentälle (ja vie edelleenkin) ja sieltä eteenpäin sitten kapearaiteinen höyryvetureiden liikennöimä raide edelleen sahalle noin 3 kilometrin päähän (tämä osuus nykyään purettu). Eli talviaikaan sekä sellutehtaan että sahan puutavara tuli ihan rautatietä pitkin eikä juurikaan maantiekuljetuksin. Näin oli siis asian laita Tampereen Lietsun Enqvistin sellutehtaan sahalla ainakin 1950-60 luvuilla.

Re: N moduleita

Lähetetty: 16.11.2012 13:19
Kirjoittaja tala2
Saha-alueen rakennuksille on esikuvat olemassa, asustelin v -49-56 erään päijät-hämäläisen sahan yhteisössä ja kesäisin me koulupojat olimme sahalla kevyemmissä "kesätöissä" joko ylösottajina sahalla tai lautatarhalla, lällärinä vientipuutavaraa leimaamassa ja jopa hinaajan mukana leimasinkirvellä leimaamassa tukinpäitä Päijänteellä. Sieltä on muistikuvia ja valokuvia malliksi, kuitenkin kun rakennan nykyisin maisemat moduleihin joita voi sitten käyttää kerhon yhteisradan osana niin ei ole mahdollisuutta tehdä esim saha-alue juuri sellaiseksi kun se silloin oli, eihän siellä ollut rataakaan, paitsi se kapearaiteinen verkosto alueen sisällä. 40 cm syvä moduli rajoittaa rakentelua mutta sehän antaa sitten tekijälle purtavaa miten maiseman suunnittelee.