3D-tulosteiden maalaus

Keskustelua vetureita, vaunuista, autoista, ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

Samuelsson
Lämmittäjä
Viestit: 295
Liittynyt: 28.06.2007 18:19

Re: 3D-tulosteiden maalaus

Viesti Kirjoittaja Samuelsson »

Jessus, että nuo deeverit hivelee silmää!
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 952
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3D-tulosteiden maalaus

Viesti Kirjoittaja PeS »

Kaikissa rakennussarjoissamme Dv12 2501:n konepeittoja lukuunottamatta olemme käyttäneet 3D-tulosteita, joiden tulostulostusmenetelmäksi kerrotaan "stereolithography (SL)". En tiedä, mitä suomenkielistä sanaa tekniikan yhteydessä pitäisi käyttää. Tekniikkaa kuvataan seuraavalla tavalla:

"SL uses an ultraviolet laser focused to a small point to draw on the surface of a liquid thermoset resin. Where it draws, the liquid turns to solid. This is repeated in thin, two-dimensional cross-sections that are layered to form complex three-dimensional parts. SL provides the widest selection of material, best feature resolution and smoothest surface finish. It works well for very small parts and complex geometries during early prototyping."


Menetelmä antaa erittäin tarkan lopputuloksen, mutta menetelmä on myös kallis. Tällaista osaa vain rahamiehet käyttävät suoraan malleissaan. Konevalun masterina menetelmän käyttö sen sijaan on perustelua, jos tuotetaan rakennussarjoja. Tulosteen kulu on kiinteä investointikustannus vähän muottityökalun tapaan — mitä suurempi määrä sarjoja tuotetaan sitä pienemmäksi kiinteä kustannus yhtä sarjaa kohti sulaa. Menetelmän käyttö on perusteltua piensarjojen master-osana, kun lopputuolte on koneellisesti valettu hartsiosa — ja sellaisena sitä käytetäänkin maailmalla. Jos 3D-osien yksityiskohtien piirtämiseen on uhrattu verta ja hikeä, voidaan myös odottaa, että tämä näkyy lopullisessa mallissa. Siksi tarkan tulosteen käyttö valumasterina on perusteltua. Tottakai tämä edellyttää taloudellista kykyä ja halua investoida perustuotantoon, mutta niinhän se on minkä tahansa tuotantomenetelmän kanssa. Monesti lopullisen tuotteen korkealla laadulla voidaan perustella myös yksittäisen sarjan hintaa. Tällä tavalla päästään massatuotantomallien laatutasolle.

Oheisissa kuvissa näkyy SL-tulosteita (=vihreitä). C5-höyryveturin kattila on hyvä kokeilukappale (pallo olisi vielä parempi :)). Kaarevat pinnat ja pulttien päät näyttävät sen, mihin tulostusmenetelmä pystyy. Näille osille ei tarvitse tehdä mitään — valumuotti voidaan tehdä suoraan master-osista. En tarkkaan tiedä, mitä materiaalia tuloste on — tulostaja kertoo sen olevan "ABS-like". Kuvassa näkyvä C5-veturin tenderi on lopullinen hartsista valettu osa — originaalina on käytetty SL-tulostetta. Tenderi on valettu yhtenä kappaleena.

Jos lopullinen kappale tuotetaan valamalla, on valumenetelmän rajoitukset otettava huomioon 3D-osaa piirrerrettäessä, mm. päästöt, ainevahvuudet jne. — ylipäätään se, että muotti on voitava avata, jotta valettu osa saadaan muotista ulos. Noin yleisesti ottaen valumenetelmällä ei voida tuottaa yhtä monimutkaisia kokonaisuuksia kuin mihin 3D-tekniikka kykenee. Monesti kokonaisuus on ositettava.

Kuva
Kuva
Kuva

Konepeittoja varten rakennetut valumuotit taas näyttävät tältä.
Kuva
Kuva
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 213
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: 3D-tulosteiden maalaus

Viesti Kirjoittaja LOK »

PeS löysi Youtubesta hyvän englanninkielisen videon nailonisen 3D-tulosteen tasoittamisesta viilalla, vesihiomapaperilla sekä spraypohjamaalilla/spraykitillä. Laitetaan videolinkki myös tähän ketjuun saataville: https://www.youtube.com/watch?v=Lgx2_q3bfbo

Video on osa laajempaa sarjaa, jossa videon tekijä rakentaa brittihöyryveturin pienoismallin hyödyntäen 3D-tulosteosia.
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
ATT
Ratavartija
Viestit: 18
Liittynyt: 11.04.2016 08:25

Re: 3D-tulosteiden maalaus

Viesti Kirjoittaja ATT »

Shapewaysin tulosteet voivat olla myös kelvollisia sellaisenaan. Kuvan kattila on tulostettu FUD:sta ja ennen maalausta se on ainoastaan puhdistettu huolellisesti. Tuloste on maalattu kerran pohjamaalilla ja kerran pintaväreillä, maalit ovat lähikaupassa sekoitettuja automaaleja (akryyli). Jälkiviisaana voisi sanoa että tulostustarkkuudessa olisi ollut varaa yksityiskohtaisempaankin malliin, esimerkiksi PeS:n esittelemä C5-veturin kattilan malli olisi saattanut tulostua kelvollisesti.

[Kuva poistettu]
Viimeksi muokannut ATT, 19.06.2018 11:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jaahe
Ratavartija
Viestit: 37
Liittynyt: 29.01.2016 20:14

Re: 3D-tulosteiden maalaus

Viesti Kirjoittaja Jaahe »

Voin lämpimästi suositella karkeiden tulosteiden pohjamaalaukseen vasemman puoleista ColorMaticin 1K-pohja- ja täytemaalia, joka nimestään huolimatta ei tunnu täyttävän liikoja ja levittyy uskomattoman tasaiseksi kuivuessaan. Oikella olevan saman valmistajan pelkkä pohjamaali ei yllä läheskään yhtä hyviin tuloksiin, vaan pinnasta jää spraylle ominaisesti hieman appelsiini.
ColorMaticin maalit ostin automaaleja myyvästä liikkeestä. Yhden spraypullon hinta on 13 euroa, joka on noin puolet markettisprayta enemmän. Täyte- ja pohjamaalin kohdalla kuitenkin tuplahinnan maksaa mielellään.
ColorMaticin maalit ostin automaaleja myyvästä liikkeestä. Yhden spraypullon hinta on 13 euroa, joka on noin puolet markettisprayta enemmän. Täyte- ja pohjamaalin kohdalla kuitenkin tuplahinnan maksaa mielellään.
IMG_20161005_13510911.jpg (61.91 KiB) Katsottu 3667 kertaa

LOK:n tulostetut K14-telit maalasin koemielessä 2 kertaa pohja- ja täytemaalilla ja sen jälkeen 2 kertaa Mastonin punaruskealla pohjamaalilla. Muita pohjatöitä tai välihiontoja en suorittanut ja lopputuloksesta tuli mielestäni vähintäänkin kohtuullinen. Teliä ei myöskään ole kuvassa vielä lakattu.

Paikoin täyte- ja pohjamaalia tuli teliin jopa todella paksusti, mutta tasoittui kuitenkin hyvin osan monimuotoisuudesta huolimatta.
IMG_20161005_202221.jpg
IMG_20161005_202221.jpg (65.64 KiB) Katsottu 3667 kertaa



Suden kopassa ehdin koittamaan muutamia muita vaihtoehtoja ennen kuin löysin täyte- ja pohjamaalin. Keulan pahimmat porraskuviot kittasin Tamiyan Puttylla, joka osottautui todella hyväksi kitiksi tulosteiden käsittelyssä. Hobbylinnan myyjä myös mainitsi pensselillä levitettävästä Tamiyan juoksevammasta kitistä, mutta jätin vielä sellaisen ottamatta - onko jollakulla kenties kokemuksia pensselillä levitettävästä juoksevasta kitistä?
Susi maalattuna ColorMaticin pelkällä pohjamaalilla ja pinta on hyvin spraymäinen.
Susi maalattuna ColorMaticin pelkällä pohjamaalilla ja pinta on hyvin spraymäinen.
IMG_20160926_144602.jpg (45.9 KiB) Katsottu 3667 kertaa
Suden kylki välihiottuna. Pinta on sileä ja tulosteen huokoset ovat peittyneet. Ehkä jopa pientä kiiltoa havaittavissa :P Seuraavaksi on vuorossa Suden detaljien teko, liimaus ja sen jälkeen vielä yksi pohjamaalaus. Voi olla että tämän viimeisen pohjamaalauksen teen kynäruiskulla.
Kylkien ritilä- ja detaljiaukot teippasin maskiteipillä umpeen ennen maalauksen aloittamista - näin ne eivät täyty muodottomiksi.
Kylkien ritilä- ja detaljiaukot teippasin maskiteipillä umpeen ennen maalauksen aloittamista - näin ne eivät täyty muodottomiksi.
IMG_20161013_124624.jpg (25.09 KiB) Katsottu 3667 kertaa


ColorMaticin täyte- ja pohjamaali on siis mielestäni oiva tuote karkeiden tulosteiden maalaukseen, mutta fakta on kuitenkin se että karkeiden tulosteiden maalaus on vaativaa ja vaikka k.o maali levittyy hyvin, pyöristää se silti kulmia ja kohoumia yms. itse kuitenkin koitan palauttaa tiettyjä muotoja ja yksityiskohtien kulmikkuutta tarkasti hiomalla.

Susi on siis Shapewayssin tulostama tuote ja ostin samalla myös Deeverin kopan, joka olikin pinnaltaan huomattavasti Suden koppaa sileämpi. Tähän eroon on syynä jonkinlainen Shapewayssin käyttämä pinnanviimeistelytekniikka (Samuelsson tai Juha voi varmaan kertoa enemmän? 8) ), jota ei kuitenkaan voida Suden kopan kokoiseen tuotteeseen käyttää. Sääli kyllä koska Deeverin pinnanlaatu on mielestäni aika hyvä.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 952
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3D-tulosteiden maalaus

Viesti Kirjoittaja PeS »

Jaahe kirjoitti:... onko jollakulla kenties kokemuksia pensselillä levitettävästä juoksevasta kitistä?
En enää muista kuinka kauan olen käyttänyt Gunzen siveltävää kittiä Mr. Dissolved Putty, jota Martti Kuivalainen Helsingissä myy. Siveltävässä kitissä on hyvin voimakas liuotin, mikä haihtuu nopeasti. Siksi uusia kerroksia voi levittää jo lyhyen odotteluajan jälkeen. Kovin paksuja kerroksia ei voi levittää kerralla, koska kitti kutistuu. Koostumus on hyvin hieno, joten esim. vesihionta veden kera tuottaa siistin ja saumattoman jäljen. Siveltävä kitti täyttää hyvin suorien pintojen epätasaisuuksia — matalia monttuja. Sillä voi myös korjata loivia pintoja, jolloin täyttöviiste on melko pitkä ja kerrokset ohuita — varsinaisella täyttökitillä tämä ei onnistu yhtä hyvin.

Siveltävä kitti on erityisen hyvää polystyreenipinnoille, koska kitin sisältämä liuotin ehtii hieman sulattaa pintaa, jolloin kitti myös tarttuu tehokkaasti. Siveltävä kitti tarttuu hyvin hyös hartsiin ja monin 3D-printteihin. Yksi hyvä sovellus on lohkokivipintaa kuvaavien laitureiden ja kivijalkojen maallaaminen: töpötellään esim. sileästi styreenistä mallatun kivijalan pinta pariin kolmeen kertaan siveltävällä kitillä ja jätetään pintaa epätasaiseksi, kuten on tehty oheisen kuvan laiturikiveyksessä.

Siveltävä kitti ei kuitenkaan korvaa pohjamaalia tai täyttöpohjamaalia.

Kuva

Luonnonkivijäljitelmä on tehty kivijalkaan samalla tavalla.
Kuva
Vastaa Viestiin