Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Keskustelua radan rakentamisesta, maisemoinnista, ratapihakaavioista, ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

HannuPeltola
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 03.05.2018 13:34

Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja HannuPeltola »

Yhdysvaltalainen John Allen käytti pienoisrautatiessään monessa kohtaa peilejä näkyvän maiseman laajentajana. Kuuluisin oli varmasti Johnin radan vuoristo-osuudelle asennettu toista metriä korkea ja leveä peili, joka sai maiseman näyttämään loputtomalta. John oli nimennyt vuoristossa sijaitsevan kylän nimellä Akin. Kun kylä heijastui peilistä, sen nimi oli Nika. Pienimpiä peilejä oli Portin kaupungin metroaseman peilit. Metrotunnelin molemmissa päissä oli peilit, jotka saivat tunnelin näyttämään loputtomalta. Kuuluisa oli myös Johnin maanalainen "maailman suurin H0-autoparkki", jossa John sai hallin jatkumaan loputtomiin kolmella huolellisesti asennetulla peilillä. Hallissa ei ollut kuin 4 H0-henkilöautoa, mutta John oli maalannut ne eri puolilta erivärisiksi ja autoja jatkui silmänkantamattomiin. Satunnainen katsoja ei huomannut tätä trikkiä ollenkaan.

Halusin rakentaa rataani pohjoisamerikkalaisen suurkaupungin, mutta sopivaa paikkaa en löytänyt kuin pienestä nurkkauksesta, joka sijainnin puolesta pystyi hyvin esittämään Vancouver B.C:tä. Rakennettava alue oli tosin todella pieni ja ei kestänytkään kauaa, kun muistin John Allenin peilikikat. Ehkä niitä voisi kokeilla myös minun radallani!
1_Vancouver_alkutilanne.jpg
1_Vancouver_alkutilanne.jpg (391.39 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 1. Radan nurkkaus, johon päätin rakentaa Vancouver B.C:n osan. Ratapöydässä näkyy hahmotelmia tulevien talojen paikoista.
2_talo valmisteilla.jpg
2_talo valmisteilla.jpg (208.05 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 2. Vancouver B.C:n ensimmäinen talo on valmistumassa. Vancouverin talot ovat 5-kerroksia 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tiilitaloja, hyvin tyypillisiä suuremmissa kaupungeissa. Huomaa talossa peilikuvaksi käännetty Coca-Cola -mainos, suunnittelin mainoksen näkyvän katsojille peilistä.
3_Vancouver_alkutilanne_2.jpg
3_Vancouver_alkutilanne_2.jpg (353.56 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 3. Edellisen kuvan talo on valmistunut ja tässä mallaan sille oikeaa paikkaa.
4_Vancouver_talojen_sovitus_pieni.jpg
4_Vancouver_talojen_sovitus_pieni.jpg (514.33 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 4. Kaupungin talot ovat valmistuneet ja tässä sovitan niitä oikeisiin kohtiin. Talojen takana näkyy vaneriset pystytuet tulevalle peilille. Oikealla erottuu osa valmista taustakuvaa, jonka asensin Vancouverin taakse.
5_Vancouver peilin asennus.jpg
5_Vancouver peilin asennus.jpg (426.07 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 5. Nyt peili on asennettu ja se laajentaa näkymää huomattavasti jopa ilman maisemointia! Kiinnityksessä tulee olla varovainen. Kiinnitin peilin pystytukiin komponenttiliimalla ja puristin sen kuvassa näkyvällä tavalla kevyesti puristimilla pystytukia vasten.
6_Vancouver_Final_0001.jpg
6_Vancouver_Final_0001.jpg (187.71 KiB) Katsottu 8511 kertaa
Kuva 6. Nyt maisema alkaa valmistua ja peili saa tämän pienen nurkkauksen näyttämään todelliselta suurkaupungilta. Valkoisen Buickin yläpuolella näkyy tuttu Coca-Cola -mainos, nyt peilistä heijastuneena oikeinpäin, kuten kuuluukin. Asettelin myös henkilöt ja autot huolellisesti, etteivät ne paljastaisi (heti) peilin olemassaoloa. Kuvassa tiepinta on vielä liian kirkas, mutta tämän kuvan jälkeen se pääsi kohtalaiseen säistämiskäsittelyyn.
7_Vancouver_Final_0002.jpg
7_Vancouver_Final_0002.jpg (212.74 KiB) Katsottu 8511 kertaa
Kuva 7. Toinen kuva valmistuneeseen Vancouveriin. Tässäkin kuvassa tie kiiltää vielä liikaa, mutta peiliä ei suoraan huomaa kuin tien katkaisevasta saumasta.
8_Vancouver_Final_0003.jpg
8_Vancouver_Final_0003.jpg (483.62 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 8. Vielä kolmas kuva Vancouverista. Etualan talo on rakennettu puolikkaana, ainoastaan kuvaan näkyvä takaseinä on rakennettu. Maskasin talon ja peilin välisen sauman villiviini-istutuksilla, tosin jouduin sitä vielä parantamaan tämän kuvan ottamisen jälkeen. Kuvassa kannattaa kiinnittää huomio myös valkoiseen Buickiin. Se on heijastuma peilistä ja asettelin varsinaisen mallin väärälle puolelle tietä huolellisesti niin, ettei se näy mistään kulmasta.

Peilien käytössä huomioitavia asioita:
  • Peilien tulee olla hyvälaatuisia lasipeilejä.
  • Peili tulee asentaa todella tarkkaan pystysuoraan, pienikin heitto näkyy välittömästi lopputuloksessa.
  • Peiliä vasten tulevat talot, radat ja muut rakennelmat tulee olla tarkasti kohtisuorassa peilipintaa vasten. Jälleen pienikin heitto tuhoaa illuusion.
  • Pienillä detaljeilla (kyltit, autot, ihmiset) peilin luomaa vaikutelmaa voi tehostaa entisestään. Eri yksityiskohtien tarkkaan sijoitteluun kannattaa käyttää aikaa ja näkymä tulee tarkistaa jokaisesta mahdollisesta katselukulmasta.
  • Peili tulee asentaa niin, ettei siitä vahingossakaan heijastu katsoja tai muu oikea ihminen. Tämä vaatii vähän ennakkosuunnittelua!
  • Puskilla ja pensailla voi häivyttää helposti peilin rajat
  • Tasainen valaistus peilin ympäristössä on tärkeä huomioida ja itsestään selvää on, ettei peilistä saa heijastua esim. radan valaistuksen lamppuja / ledejä.
  • Peilikikka voi käyttää yhtä lailla pieniin kuin suuriinkiin kohteisiin. Minulla Vancouver edustaa keskisuurta käyttökohdetta ja kohta esitelty Puget Sound Pulp & Paper pientä kohdetta. Minulla on myös suunnitelmissa rakentaa John Allen -tyyppinen suuri maisemapeili vuoristo-osuudelle.
9_Puget Sound Pulp & Paper.jpg
9_Puget Sound Pulp & Paper.jpg (365.53 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 9. Puget Sound Pulp & Paperin paperitehtaalla on raiteiden päässä peili, joka saa tehtaan näyttämään todella suurelta. Vaikka maisemointi ei ole vielä valmis, tehdas näyttää kuvassakin jatkuvan lähes iäisyyteen. Tässä maskasin peilin yläpuolelta ylikulkusillalla ja putkiviidakolla. Vasen ja oikea reuna häipyvät talojen taakse.
10_ilman peiliä.jpg
10_ilman peiliä.jpg (368.98 KiB) Katsottu 7651 kertaa
Kuva 10. Vielä maisemoimaton lähtökaarre Monroesta kohti Carnationia on mahdollinen tulevaisuuden käyttökohde peilille. Kuvassa näkyy alue nykyasussaan. Maisemointi tulee olemaan ainoastaan muutaman sentin syvyinen ja noin 60 cm leveä. Korkeutta voi sen sijaan näillä vuoristoalueilla rakentaa huoletta.
HannuPeltola
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 03.05.2018 13:34

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja HannuPeltola »

11_kokeilu peilillä.jpg
11_kokeilu peilillä.jpg (305.5 KiB) Katsottu 7648 kertaa
Kuva 11. Tässä kokeilen mahdollisen peilin vaikutuksia kuvan 10. lähtökaarteessa. Kokeiluun lainasin pesuhuoneemme pienen seinäpeilin.
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 210
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja LOK »

Mainio artikkeli! :) Peilien käyttö pienoismallimaailman jatkamiseen oli ainakin itselleni täysin uusi asia. Rakennuksen seinässä oleva Coca-Cola-mainos on erityisen oivaltava. Paperitehtaan raiteiston päähän asetettu pieni peili tuplaa myös tyylikkäästi tehdasalueen raiteiston vaunustoineen.

Voisitko paljastaa, kuinka paksua käyttämäsi peilin lasi on? Peililasin ohuus varmaan helpottaa peilin piilottamista, kun maaston reunan ja heijastavan hopeapinnan välille jäävä railo minimoituu. :?:
LOK
lakivija[at]hotmail.com
HannuPeltola
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 03.05.2018 13:34

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja HannuPeltola »

Käyttämäni peilit ovat normaaleja lasipeilejä, olisikohan paksuus 4 mm. Ohuemman reunat olisi tietysti jonkin verran helpompi kätkeä, mutta kestävyys saattaisi muodostaa riskin. Peilien reunat on joka tapauksessa kohtuullisen helppoa piilottaa, kunhan huomioi sen hyvin suunnittelussa.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja PeS »

Käytin kotiradallani pintapeiliä, jolloin heijastava kalvo on levyn ulkopinnalla. En käyttänyt lasipeiliä, vaan noin millimetrin vahvuista polystyreenilevyä, jonka pinnalla on peiliheijastuskalvo. Lasiin verrattuna asennuksessa pitää olla huolellinen — alustan on oltava suora, jotta ei synny vääristymiä.

Kuva
HannuPeltola
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 03.05.2018 13:34

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja HannuPeltola »

PeS kirjoitti: 23.06.2018 18:11 Käytin kotiradallani pintapeiliä, jolloin heijastava kalvo on levyn ulkopinnalla. En käyttänyt lasipeiliä, vaan noin millimetrin vahvuista polystyreenilevyä, jonka pinnalla on peiliheijastuskalvo. Lasiin verrattuna asennuksessa pitää olla huolellinen — alustan on oltava suora, jotta ei synny vääristymiä.

Kuva
Onko sinulla ollut mitään haasteita kestävyyden kanssa?
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja PeS »

Asensin pintapeilin radalleni vuonna 1999, jolloin kirjoitin myös peilin käytöstä jutun Pienoismalli-lehteen. Peili on yhä radallani eikä sille ole tapahtunut mitään.
Psi
Lämmittäjä
Viestit: 331
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja Psi »

Millä aineilla ja menetelmillä olet peiliä putsannut (pöly, mahdolliset sormenjäljet jne)? Lasiset pintapeilit lienee aika arkoja, kun heijastavaa pintaa ei mikään suojaa.

pekka
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja PeS »

Psi kirjoitti: 25.06.2018 21:15 Millä aineilla ja menetelmillä olet peiliä putsannut (pöly, mahdolliset sormenjäljet jne)? Lasiset pintapeilit lienee aika arkoja, kun heijastavaa pintaa ei mikään suojaa.

pekka
Kuten aikaisemmin jo totesin: en käyttänyt lasista peiliä.
Psi
Lämmittäjä
Viestit: 331
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja Psi »

Ymmärsin kyllä, että peilisi on muovia. Onko sen heijastava materiaali muovin päällä vai alla? Onko heijastava materiaali tai muovin pinta ( kumpi niistä nyt lieneekään päällimmäinen, eli ei seinän puoleinen) arka sormenjäljille ja puhdistamiselle?
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Peilien käyttö näkyvän maiseman laajentajina

Viesti Kirjoittaja PeS »

Psi kirjoitti: 25.06.2018 23:18 Ymmärsin kyllä, että peilisi on muovia. Onko sen heijastava materiaali muovin päällä vai alla? Onko heijastava materiaali tai muovin pinta ( kumpi niistä nyt lieneekään päällimmäinen, eli ei seinän puoleinen) arka sormenjäljille ja puhdistamiselle?
Levy on noin millimetrin vahvuista valkoista muovia — todennäköisesti polystyreeniä. Sen ulkopintaan on kiinnitetty peiliheijastuskalvo. Peiliheijastuskalvoa voi pyyhkiä esim. märällä rätillä, jonka jälkeen pisarat tai rannut voi kuivata säämiskällä.

Seinään kiinnittämäni kappale on 90 senttimetriä korkea ja 50 senttimetriä leveä. Kun maalasin huoneen katon, tuli leyyn muutama roiske vesiohenteista maalia — pesin ne pois. Sain aikoinani noin neliömetrin suuruisen levyn naapurin teatteriohjaajalta. Ilmeisesti teatteri-ihmiset käyttävät levyjä valaistuspuuhissa. Työstin levyä samalla tavalla kun polystyreenilevyä: laminaattiveitsellä. Kalvo on erittäin kestävästi kiinni. Ei mene kurttuun tai irtoa laminaattiveitsellä leikattaessa.
Vastaa Viestiin