Dv12:n hytti — kokoonpanoidea

Keskustelua vetureita, vaunuista, autoista, ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 798
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Dv12:n hytti — kokoonpanoidea

Viesti Kirjoittaja PeS » 03.09.2016 09:36

Dv12:n hytti sopii hyvin valmistettavaksi syövytetystä pellistä. Ikkunoiden väliset pystypilarit ovat kapeita eikä pilareiden ainevahvuus voi olla olla kovin suuri — tai jos se on, niin se myös näkyy. Kaikki juotokset tehdään saumojen sisäpuolelta, joten niistä muodostuu myös siistit.

Ehkä suurin haaste on ikkunoiden alareunaa lähellä oleva taivutusura. Haasteelliseksi taivutuksen tekee se, että ikkunoiden tiivisteiden asentamista varten seinän ulkopintaan on syövytetty syvänteet. Kun seinän yläreuna taivutetaan, ei puristusta saa ulotettua syvänteiden pohjalle — siispä ne eivät taivu, kun muu seinä taipuu. Ratkaisin ongelman ikkuna-aukkoihin asennettavilla tilapäisillä täyttöpaloilla, joiden reunat puolisyötytetty. Palat voidaan taivutuksen ajaksi kiinnittää vaikka teipillä. Tällä tavalla taivutus muodostuu kauniisti.

Suunnittelun lähtökohtana oli mahdollisimman pieni määrä irto-osia, mutta silti riittävästi yksityiskohtia.
Kuva

Ikkunat taipuvat siististi taivutuksessa käytettävien ylimääräistä täyttötalojen avulla.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Taivutukset on helppo toteuttaa — seinien kohdentumista auttaa muutama tappi ja hahlo seinien yläsivuissa.
Kuva

Hytin alareunaa kiertää lista, joka on seinäpintaa hivenen ulompana. Se toteutettiin helposti lattian alapuolelle juotettavilla ylimääräisillä levynpalasilla. Juottamisen ajaksi ne voidaan kiinnittää ruuveilla paikoilleen.
Kuva
Kuva

Ikkunoiden yläpuolella on tippalista, joka on seinän ulkopintaa ulompana. Se toteutettiin erillisellä levynpalasella, jossa on neljä reikää. Reikiä vastaavat tapit taas ovat sivuseininen yläpuolella. Levy on helppo juottaa siististi paikoilleen seinän sisäpuolisesta saumasta. Tällä tavalla hytti saa myös tukevan ryhdin.
Kuva
Kuva

Tippalistat muodostava levy toimii samalla myös hyllynä, jonka päälle hartsista valettu katto liimataan.
Kuva

Vastaa Viestiin