15th Annual NWA Model Train Show & 2018 Spring Train Show (USA)

Tietoja ja keskusteluja tapahtumista ja tilaisuuksista.

Valvoja: Hermanni

Vastaa Viestiin
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 157
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

15th Annual NWA Model Train Show & 2018 Spring Train Show (USA)

Viesti Kirjoittaja LOK » 04.05.2018 08:51

Vierailin 17.3.2018 Rogersissa (Arkansas) Sugar Creek Model Railroad Clubin pienoisrautatienäyttelyssä. Seuraavana viikonloppuna (24.3.2018) olin puolestaan avustamassa Ozark Model Railroad Associationin kevätnäyttelyssä Springfieldissä (Missouri). Tapahtumissa oli osittain samat näytteillepanijat, joten niputin näyttelyt yhdeksi kuvareportaasiksi. Vierailijamääriltään tapahtumat olivat 2000-3000 kävijän luokkaa.

Yhdysvaltalaiset pienoisrautatienäyttelyt eroavat suomalaisista pienoisrautatietapahtumista kahdella osa-alueella. Ensimmäinen ero on tapahtumien kaupallisuudessa: Arvioni mukaan noin 60-80 % näyttelyiden pöytäpinta-alasta oli varattu pienoisrautatietarvikkeiden myyntiin. Esimerkiksi Springfieldin näyttelyssä oli yli 150 myyntipöytää. Amerikkalaista kalustoa oli tämän ansiosta monipuolisesti saatavilla H0-, O- ja N-mittakaavoissa niin uutena kuin käytettynä. Muovisten vaununrakennussarjojen valikoima oli myös monipuolinen laajasta valmismallivalikoimasta huolimatta. Moni kävijä vierailikin tapahtumissa tekemässä ensisijaisesti edullisia ostoksia.

Toinen yhdysvaltalaisille pienoisrautatienäyttelyille ominainen piirre on interaktiivisuus: Yleisö pääsi useilla näyttelypisteillä ohjaamaan maisemoiduilla rataosuuksilla kulkeneita junia. Lisäksi näyttelyissä oli useita "vaihtotyölayouteja", joissa vierailijat saivat ratkoa vaihtotyöhön liittyviä logistisia pulmia. Junilla ajaminen oli erityisesti lasten ja nuorten mieleen. Springfieldin näyttelyssä oli lisäksi mahdollista kokeilla junasimulaattorilla ajoa.

Rogersin pienoisrautatienäyttelyn antiin voi tutustua tarkemmin Sugar Creek Model Railroad Clubin kotisivujen välityksellä. Sivustolle on koottu paikallisuutisten videoleikkeitä, joissa esiintyy oman kuvakollaasini ulkopuolelle jääneitä näyttelyratoja (mm. Lego-rata ja H0-mittakaavan sirkusrautatie).

Maalaismaisemaa (N).jpg
Arkansasin mäkistä maalaismaisemaa N-mittakaavassa.
Maalaismaisemaa (N).jpg (140.31 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Vaihtotyölayout (N).jpg
N-mittakaavan "vaihtotyölayout". Pelin tavoitteena on siirtää vaunuja määrättyihin paikkoihin mahdollisimman vähäisiä siirtoja hyödyntäen. Haastetta tehtäviin tuovat muut raiteilla olevat vaunut sekä lyhyet raidepituudet. Pelaaja ohjaa veturia maiseman etualalle sijoitetusta kytkimestä. Radalle on asetettu magneetteja, joita pelaaja voi hyödyntää vaunujen irrotuksessa: kytkimet avautuvat magneetin päälle pysäytettäessä. Vaihteet olivat käsikäyttöisiä. Taustalla Z-mittakaavan pienoisrautatie.
Vaihtotyölayout (N).jpg (139.92 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Lohkoista koostuvan H0-radan linjaosuutta.jpg
Lohkoista koostuvan H0-radan linjaosuutta.jpg (155.73 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Polttoainevarasto (H0).jpg
Polttoainevarasto pistoraiteineen H0-lohkoradan päädyssä. Lohkorata muistutti muodoltaan koiranluuta. Radan "ympyrämäisyyttä" oli häivytetty piilottamalla päätyjen kaarreosuuksia tunneleihin.
Polttoainevarasto (H0).jpg (161.21 KiB) Katsottu 1200 kertaa

OMRAn H0-lohkorataa.jpg
Ozark Model Railroad Association (OMRA) H0-lohkorataa. Lohkorata on kahdesta pääraiteesta koostuva ovaali. Friscon SD40-2 siirtelee vaunuja sivuraiteella.
OMRAn H0-lohkorataa.jpg (155.17 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Parakki (H0).jpg
Vanhasta vaunusta rakennettu parakki jäätelötehtaan pistoraiteen ja pääradan väliin jäävällä joutomaalla. Yksityiskohta OMRAn H0-lohkoradalta.
Parakki (H0).jpg (149.61 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Vaihtotyölayout (H0).jpg
OMRAn H0-"vaihtotyölayout". Siirrettävät vaunut on merkitty lipukkeilla, joista vaunun määränpää selviää.
Vaihtotyölayout (H0).jpg (137.05 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Pienoisrautatie perävaunussa (G).jpg
G-mittakaavan pienoisrautatie. Rata maisemineen on rakennettu auton perävaunun seiniin, jotka näyttelyä koottaessa kaadetaan vaakatasoon. Purkaminen tapahtuu nostamalla seinät jälleen pystyyn. Näppärän rakenteen lisäksi malli oli täynnä yksityiskohtia. Radalla liikennöivät Tuomas-veturista tutut hahmot.
Pienoisrautatie perävaunussa (G).jpg (162.45 KiB) Katsottu 1200 kertaa

Lionel-pienoisrautatie.jpg
Vanhaan 3-kiskojärjestelmään perustuva O-mittakaavan Lionel-pienoisrautatie. Veturit ja vaunut olivat askeettisesta kiskomateriaalista huolimatta näyttäviä.
Lionel-pienoisrautatie.jpg (141.57 KiB) Katsottu 1200 kertaa
LOK
lakivija[at]hotmail.com

Vastaa Viestiin