Tulossa: Puukorisia telivaunuja

http://mestarimallit.com/

Valvoja: PeS

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 811
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Tulossa: Puukorisia telivaunuja

Viesti Kirjoittaja PeS » 17.02.2013 00:18

18,6-metristen puukoristen vaunujen prototyypit ovat osaksi valmistuneet (makuuvaunut — CEm ja Em — puuttuvat vielä). Sarjat ehkä saadaan myyntiin loppukeväästä. Valmiiksi rakennettuja vaunuja on ehditty toimittaa jo joillekin harrastajille. Ohessa maistiaiskuvia. Näiden jälkeen on tulossa 20,8-metrisistä CEi, Cm ja Eis.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Puuvaunujen tekniseen toimivuuteen liittyvät ongelmat on nyt ratkaistu. Samalla kokoonpanoajatus on jalostunut. "Vinoilla" eteisillä varustettujen vaunujen (=18,6- ja 20,8-metriset) ongelmahan on se, että teli on aivan vaunun päässä portaiden välissä, jolloin sillä on hyvin vähän kääntymisvaraa (teli ottaa kiinni rakenteisiin). Myös lähikytkinmekanismin sijoittaminen vaunuun ei lähtökohtaisesti ole helppoa. Nyt mallit saadaan sujuvasti taipumaan jo alle 600 mm:n kaarresäteestä. Portaiden kokoamiseen on kehitetty monta helpottavaa kikkaa. Samalla kaikki vähänkin herkemmät rakenteet syövytetään uushopeasta (joka on kovempaa kuin messinki). Kori on yhä messinkiä. Teleihin on kehitetty kolmipisteripustus: tämä vakauttaa korin. Telit on jousistettu navoistaan. Tällainen vaunu kulkee pehmeästi ja tasaisesti.

A7-telin rinnalla on vaihtoehtona A11-teli. Puskimet ja kattokalusteet on valettu valkometallista. Tulevaisuudessa puuvaunujen kattokalusteita tulee myyntiin myös irtotavarana. Samoin teleistä ainakin A3, A7, A11, A12 ja K14. Kehittelyn sivutuotteena näemme kevään aikanaa myös nelakselisen T-vaunun sekä 18,6-metrisen Po-vaunun.

Ohessa maistiaisia. Kuten näkyy, myös 21-metrinen Ei-vaunu voidaan toteuttaa syövyttämällä.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva