Veturitalli.Fi-foorumin siivousprojekti

Yleistä tietoa foorumista!

Valvoja: Hermanni

Vastaa Viestiin
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 161
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Veturitalli.Fi-foorumin siivousprojekti

Viesti Kirjoittaja LOK »

Arvoisat Veturitallin lukijat ja kirjoittajat,

Veturitallissa on suoritettu joulukuun 2017 ja kesäkuun 2018 välisenä aikana laaja siivousprojekti. Idea Veturitallin siivousprojektista esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, kun useampi kirjoittaja toi esiin näkemyksiään foorumin keskusteluilmapiiristä ja toistuvasta häiriköinnistä. Moderaatiotiimi toteutti tuolloin käydyn keskustelun pohjalta pienen siivousprojektin, jossa kaikkein ilkeämielisimmät kirjoitukset poistettiin foorumilta. Seuraavan kerran siivousprojektin teemoja käsiteltiin Rautatieaseman keskustelufoorumeilla vuosien 2015-2016 taitteessa, kun kyseistä sivustoa pyrittiin pelastamaan. Keskusteluissa nousi esiin viestien toimimattomat linkit ja kadonneet kuvat, joiden johdosta useiden keskustelujen sisältämä tieto oli menetetty. Samaa ongelmaa esiintyi myös Veturitallin viestiketjuissa. (Pienois)rautatiesivustoille kerätyn tiedon hajanaisuutta ja hankalaa löydettävyyttä on käsitelty ajoittain myös muilla sivustoilla, kuten Vaunut.orgissa. Näistä asioista sekä muutamien yksityisten keskustelujen pohjalta kehittelin idean Veturitallin siivousprojektista sekä siivouskriteereistä. Siivousprojekti on toteutettu sivuston omistajan Hermannin valvonnassa.

Veturitallin siivousprojektin tavoitteina oli:
  • poistaa Veturitalliin aikoinaan kirjoitetut häirikköviestit sekä niihin kirjoitetut lukuisat vastineet
  • poistaa rautatie- ja pienoisrautatieharrastukseen liittymätön voimakas off-topic
  • poistaa yksittäisestä kysymyksestä koostuneet ketjut, joihin ei vuosien varrella oltu saatu vastausta
  • poistaa sellaiset viestit, jotka ovat tuhoutuneet ymmärtämättömään muotoon esim. linkitettyjen kuvien katoamisen johdosta
  • korjata parhaan kyvyn mukaan viesteissä olleet hyperlinkit toimiviksi
  • palauttaa kadonneita kuvia viesteihin kuvien omistajien luvalla
  • parantaa Veturitalliin kirjoitetun tiedon löydettävyyttä ketjuja jakamalla, yhdistelemällä sekä uudelleenotsikoimalla

Siivousprojektin yhteydessä Veturitallin noin 10 000 viestiä käytiin manuaalisesti yksi kerrallaan läpi. Mikäli viesti on sisältänyt sekä (pienois)rautateihin liittyvää materiaalia että poistettavaa materiaalia (häirikölle kirjoitettu vastine, pitkä off-topic -kirjoitelma ym.), on poistettava kohtio moderoitu pois.

Viestiketjujen luettavuuden ja selkeyden parantamiseksi viesteistä on poistettu toimimattomat hyperlinkitykset ulkoisille palvelimille johtaneisiin valokuviin ja webbisivuihin. Linkitysten poistoon on päädytty tilanteissa, joissa linkkiä ei ole kyetty korvaamaan toimivalla linkillä. Korvaavia linkkejä on etsitty kirjoittajien viesteihin suurella vaivalla mm. Googlen sekä Archive.org-sivuston avulla, jotta kirjoittajien aikoinaan suorittaman etsintätyön hedelmät säilyisivät foorumilla.

Kaikkiin ylläpidon jälkikäteen muokkaamiin viesteihin on kirjoitettu lyhyt tieto muokkauksen syystä.

Valokuvien palautuksissa on keskitytty suurella vaivalla toteutettuihin kirjoituksiin (rakenteluohjeet, kuvareportaasit ym.), joiden kirjoittajat ovat edelleen Veturitallissa läsnä. Kaikista puuttuvista kuvista olisi ollut mahdotonta koostaa kuvalistat kaikille Veturitallin kirjoittajille, sillä siivoustyö on toteutettu pitkälti allekirjoittaneen voimin. Kiitän omasta puolestani kaikkia niitä jäseniä, jotka ovat tutkineet valokuva-arkistojaan ja ladanneet tai toimittaneet puuttuvia kuvia viesteihin palautettaviksi.

Toivottavasti Veturitallin siivousprojektin toteutus vastaa lukijoiden ja kirjoittajien aikoinaan esittämiä toivomuksia siististä ja hyvin hoidetusta keskustelufoorumista. Jos koette, että moderoituihin viesteihin on kirjoitettu epäselvästi viestin muokkauksen syy, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä allekirjoittaneeseen: täsmennän tarvittaessa muokkaussyytä lokitietojen pohjalta.

Viimeistelen tällä hetkellä siivousprojektia. Jäljellä olisi vielä jokusen viestiketjun siirto sopivamman pääaihealueen alle sekä muutamien ketjujen uudelleennimeäminen tiedon haettavuuden parantamiseksi. Saatan siivousprojektin päätökseen elokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen palaan Veturitallin peruskäyttäjäksi.

Terveisin ja palautetta siivousprojektista toivoen,

LOK
LOK
lakivija[at]hotmail.com

Vastaa Viestiin