Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
rautahepo

Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Viesti Kirjoittaja rautahepo » 19.11.2011 18:08

Tervehdys,

Ostimme Märklinin digitaali startti paketin (29539). Miten mukana tulevat vaihteet saa toimimaan mobile ohjaimella (mukana). Ilmeisesti pitää jotenkin koodata osoitteet, mutta miten/mitkä osoitteet....?

Kiitos etukäteen neuvoista!

T. mahdollinen uusi harrastaja

jartsa

Re: Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Viesti Kirjoittaja jartsa » 19.11.2011 19:27

Eikös siellä tullut mukana ohjeita?
Märklinistä ei paljoa tietoa,DCC:llä Fleisun 6802 keskusyksikössä tuo hoituu "prog" valikosta suoraan ja naputtelemalla haluttu vapaa osoite(esim.126).
Tämä ohjelmoitava dekooderi ainoastaan kiinni näissä "programgleis" piuhoissa,tarkistus kutsumalla annettua osoitetta (esim.126).Näppäimistö pitäisi tällöin löytää tämän osoitteen ja näppäimiä painamalla ko.vaihde toimii.

rautahepo

Re: Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Viesti Kirjoittaja rautahepo » 19.11.2011 19:30

Valitettavasti ei mukana ainakaan mielestäni kovin ymmärrettävää ohjetta. Mobile stationista on oma ohjeensa ja ymmärrykseni mukaan sillä voi ohjata suuren määrän solenoidi toimisia lisälaitteita kuten vaihteita. En vain tiedä miten saa nuo kaksi mukana tullutta vaihdetta koodattua sille mobile stationille....

rautahepo

Re: Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Viesti Kirjoittaja rautahepo » 20.11.2011 17:47

Näissä kahdessa digitaali startti paketissa tulleissa vaihteissa on dekooderit paikalla (olen ostanut myös erikseen yhden lisäpaketin jossa yksi manuaali vaihde, hankin tähän vaihdemoottorin, mutta siitä puuttuu vielä dekooderi). Pärjään mielestäni riittävän hyvin englannilla (joudun sitä päivittäin työkseni käyttämään....), mutta mukana tulleissa papereissa ei mielestäni ole kuvattu juurikaan miten vaihteet otetaan käyttöön (koodataan?) mobile stationilla...

Vinkkejä/neuvoja otetaan vielä kovasti vastaan....

Tony
Lämmittäjä
Viestit: 152
Liittynyt: 21.03.2007 14:41

Re: Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Viesti Kirjoittaja Tony » 21.11.2011 09:41

Ymmärsin, että käytät Märklinin mobilestation 2:sta. Meillä on tuo sama aloituspakkaus ja siinä tulevien vaihteiden osoitteet ovat 1 ja 2. Ne kääntyvät mobilestationista suoraan, kun menet siihen valikkoon, jossa on solenoidien ohjaukset ja ohjaat noita kahta ensimmäistä solenoidia. Kyseinen painike on muistaakseni punaisen näppäimen oikealla puolella ja siinä on vaihteen kuva. Ohjain kykenee ohjaamaan ainakin 250-solenoidia, ehkä jopa enempääkin ja ne ovat numerojärjestyksessä valikossa.

Osoitteet voidaan toki vaihtaa, kun käännät vaihteen alla olevasta dekooderin dippikytkimistä haluamasi osoitteet, jos nuo defaultit eivät syystä tai toisesta käy sinulle. Dekooderi on se vihreä piirilevy siellä vaihteen alla. Se tulee irroittaa kiinnityksistään varovasti vetämällä alaspäin. Dippikytkimet ovat piirilevyn toisella puolella. En muista tuleeko näiden osoitekarttaa aloituspakkauksen mukana.

Kolmannen vaihteen osoitteeksi suosittelen laittamaan dekooderille osoitteen "3", jonka jälkeen se tulee seuraavaksi tuolla solenoidien luettelossa.
Kolmatta kiskoa pitkin perille saakka!

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1119
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Apua kaivataan, miten vaihde toimii mobile ohjaimella...

Viesti Kirjoittaja ealab » 21.11.2011 12:38

Suomalaisen vaihdenumeroinnin mukaan, ratapihan "eteläpään" vaihteet numeroidaan parittomin(1,3,5,....) ja "pohjoispään" vaihteet parillisin(2,4,6,....) numeroin. Pr:ssä tämä on hyvä systeemi, tietää sijainnit numeroinnin, numerosarjan perusteella. Oikeasti "ilmansuuntiin" on muut perusteet, siinä ei ilmansuunta vaikuta, suoranaisesti.
Piirroksessa, kotiradastani, on tuo periaatteellinen merkintä vaihteissa.
Liitteet
H0ratakaavio lh 10ba.jpg
H0ratakaavio lh 10ba.jpg (54.08 KiB) Katsottu 2774 kertaa

Vastaa Viestiin