S88 ja DCC-ympäristö

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

kari-g
Lämmittäjä
Viestit: 217
Liittynyt: 21.05.2007 22:38

S88 ja DCC-ympäristö

Viesti Kirjoittaja kari-g »

Laitanpa tähän vähän tarinaa siitä miten olen liittänyt S88-purnukat ESU ECOS 50000-ohjaimeen.

S88-väylä on alkujaan suunniteltu toimivaksi 5V:n signaalitasolla ja 6-johtimisilla latta- tai kierrettyparikaapeleilla. S88-väylää on sanottu häiriöherkäksi ja epäluotettavaksi.

Omassa vielä kesken olevassa radassani on kolmiraiteinen n. 4 m piiloratapiha, josta tarvitsin 18 (6 x 3) paikkatietoa siitä missä junat ovat. ESU ECOS 50000:ssa on S88-liitäntä, josta voi ohjata tiedon ratakaavioon. Siispä kokeilemaan.

Tunnistimina päätin käyttää vanhoja jo aiemmin ostamiani TAMS GBM-1 purkkeja. Ne toimivat sekä analogi- että DCC-radoilla. Kussakin purkissa on neljä tunnistinta. Lähdöt ovat galvaanisesti yhteydessä rataan. Ostin tuttavaltani 2 kpl Littfinskin vanhoja (?) 16 inputtia käsittäviä S88-purkkia tyypiltään RM-DCC-88. Näiden piirisarjat kestävät myös 12 V:n käyttöjännitteen. Purkit eivät ole galvaanisesti eristettyjä kuten Littfinskin uudemmat mallit. ESU väittää ohjeessaan että ECOS:in S88-liitäntä on galvaanisesti erotettu muusta toiminnasta, mutta otin periaatteeksi "vyöt ja henkselit" eli laitoin GBM-1:n ja Littfinski-purkkien väliin pienet 12 V:n releet (siis 18 kpl) eristämään DCC:n S88-purkeista. Releet toimivat Littfinskille maakontaktina.

Kytkentäperiaate on ao kuvassa.
GBM-1:t tarvitsevat 12V tasa/vaihtosähköä, joka siis syötetään erillisestä muuntajasta. Littfinski saa sähkönsä S88-väylästä. Tästä tarkemmin alempana.

Kuva

Signaalitason nostamisesksi 5 V:sta 12 V:iin tapahtuu TAMS:in S88-Boosterilla. Boosteri vaatii toimiakseen 12-18 V vaihtosähköä, siis taas tarvitaan erillinen muuntaja tätä varten.

Boosterin olen kiinnittänyt ECOS:in telineen alapuolelle, jotta Boosterista ECOS:iin menevä 6-napainen lattakaapeli olisi mahdollisimman lyhyt (n. 15 cm). Ko. lattakaapeli löytyy myös TAMS:ilta.

Häiriöiden minimoimiseksi nämä kaksi Littfinskin purkkia on yhdistetty 50 cm pituisella RJ45 CAT6 UTP-kaapelilla. Littfinskistä TAMS:in Boosteriin menevä 1 m pituinen kaapeli on RJ45 CAT6 FTP, eli kaapeli on lisäksi suojattu.

Kun nämä Littfinskin purnukat olivat "vanhaa mallia", niin RJ45-liitäntää varten tarvitsin 3 kpl TAMS:in S88-N -adaptereita.

Alla kuvat purkeista varustettuna em. TAMS:in adaptereilla. Alemmassa kuvassa on vielä 6-napainen kaapeli kiinni. Sen tilalle tuli siis myös RJ45-adapteri.

Kuva

Kuva

Tässä purkit paikoillaan. Keltaiset releet näkyvät lähellä GBM-1 -purkkeja.

Kuva

Kun kokeilin Littfinski-purkkeja käyttämällä RJ45-kaapeleina "tavallisia" CAT5 -halpiksia, niin tuloksena oli että ECOS näytti epämääräisiä tietoja, ts. on käytettävä CAT6-kaapeleita ja mielellään suojattuja.

Lopputulema on että 12V:in signaalitasoa ja kunnon kaapeleita käyttämällä S88-systeemi toimii eikä häiriöitä näy. :-)

//kari