DCC-ohjatut servot

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 553
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

DCC-ohjatut servot

Viesti Kirjoittaja Jaska » 01.06.2017 10:18

Mietinnässä on ratapihallinen vaihteita, jotka mahdollisesti saisivat servokäytön. Ohjaus tulisi tapahtua DCC:llä. Näppärintä olisi, jos yksi vastaanotin/ohjain syöttäisi mahdollisimman monta servoa kerralla. Lisäksi olisi erittäin toivottavaa saada myös sähkösammakon (electrofrog) :roll: vai mikä virroitettu risteys suomeksi onkaan, napaisuus oikein päin samassa rytinässä, kun vaihde kääntyy.
Meneekö itse rakenteluksi ja opetteluksi, vai saako jostain asiallisin kustannuksin valmiita osia tuollaisen toteuttamiseen? Vaihteiden määrä tulee olemaan luokkaa 30 kpl.
Asian tiimoilta taitaa löytyä netistä useitakin kohtalaisesti dokumentoituja projekteja.
Tässä kuvassa on askarreltu vaihdemoottori servosta ja asennettu kaksi mikrokytkintä syöttämään vaikka sähköistettyä reisteystä tai vaihteen tilan ilmaisinta.
http://megapointscontrollers.com/megapo ... icroSw.jpg
Tuosta voisi helposti kehittää fiksumman version, jossa runko olisi 3d-printattu ja siinä olisi selkeät valmiit paikat servolle ja kytkimille. Tällä tavoin pienen sarjatuotannon saisi toteutettua melko mukavasti.
Täällä MRH keskustelualueella http://model-railroad-hobbyist.com/node/19446 on puolestaan kuvattu ohjauselektroniikkaprojekti, jota voisi soveltaa.
Kamppeet on suunnitteilla Piraken kerhoradalle. Mieluummin hommaisimme tehdasvalmisteisia valmiita osia, kuin rupeaisimme askartelemaan kovin eksoottisia ja korkeaa osaamista edellyttäviä omia viritelmiä. Toiaalta jos kukaan ei valmista sellaisia, mitä tarvisimme, ei välttämättä jää vaihtoehtoja...
Otamme vastaan kommentteja, ideoita, hyviä linkkejä jne.

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 811
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: DCC-ohjatut servot

Viesti Kirjoittaja PeS » 01.06.2017 10:54

Cobaltin DCC-ohjattu vaihdemoottori sisältyy kaiken mainitsemasi. Yhdelle Fremo-yhteisön asemalle tällaiset on jo asennettu. Vaikuttaa fiksulta ratkaisulta, kun niitä voi sitten ohjata langattomasti tabletille nikkaroidulta asetinlaitteelta.
https://www.dccconcepts.com/product-cat ... p-digital/

Avatar
JuhaTelimaa
Lämmittäjä
Viestit: 110
Liittynyt: 11.01.2007 16:36

Re: DCC-ohjatut servot

Viesti Kirjoittaja JuhaTelimaa » 01.06.2017 11:13

Varsin edullinen ja helppo ratkaisu on Esun SwitchPilot Servo. Se ohjaa neljää servoa ja myös tavallisten analogisten kytkimien käyttö rinnalla on mahdollista.

http://www.esu.eu/en/products/switchpil ... servo-v20/

Hintakaan ei ole paha, esim. Lippellä 25e. Siis vain 6,25e/vaihde. Servojahan saa muutamalla eurolla kappale.

http://www.modellbahnshop-lippe.com/pro ... odukt.html

Vastaa Viestiin