Radio-ohjaus veturiin.

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

Vastaa Viestiin
Avatar
Hermanni
Asemapäällikkö
Viestit: 357
Liittynyt: 07.02.2006 18:05

Radio-ohjaus veturiin.

Viesti Kirjoittaja Hermanni » 19.11.2007 20:54

Törmäsin tuossa Sony Ericssonin ladattavan Bluetooth autoon (CAR-100) ja heräsikin ajatus sen tekniikan siirtämisestä veturiin.
Hintakaan kokeilulle ei olisi paha, puhelinkauppa.com myy ko autoa 30€ hintaan. http://puhelinkauppa.com/product.php?xProd=229
Auto ja sen tekniikka on todella pientä, pitäisi periaatteessa sopia vaikkapa vempun korin sisään!
Ja ohjaimena toimii tietenkin oma Bluetooth kännykkä.....

Kuva
Kuva
Ylläpito

Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 551
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Radio-ohjaus veturiin.

Viesti Kirjoittaja Jaska » 20.11.2007 09:13

Sinänsä olisi houkuttelevaa, että veturi ei olisi mitenkään riipuvainen alla olevista sähköjärjestelmistä ja virroituksen toimivuudesta. Kunhan raideleveys olisi oikea, niin homma toimisi suurella luotettavuudella. Varsinkin hitaasti liikuttaessa tuo virroitusongelmien katoaminen olisi todella kova juttu.

Kumminkin pelkään, ettei tuossa autossa ole nopeuden säätöä muuta kuin kenties on/off ja juuri säädettävä nopeus olisi junissa todella toivottava ominaisuus.

Olettaisi, että tulevaisuudessa kauko-ohjattavia pienoisrautatien ohjaukseen tarvittavia osia saataisi ilmaantua markkinoille. Kiskossa olevaa virtaa (silloin kun virroitus sattuu toimimaan) voisi käyttää vaikka pelkkään akun lataamiseen ja kaikki ohjaustieto tulisi digitaalisesti radiosingnaalin kautta. Olisi tietysti hyvä, jos samalla taajuudella voisi olla useita vetureita ja ohjausdata tulisi jotenkin vuorotellen. Ehkä kaksisuuntainen radioyhteys olisi myös hyvä, jolloin veturista tulisi jonkinlainen kuittaus, että data on vastaanotettu. Veturi voisi myös lähettää jonkun datapaketin sijainnistaan ajaessaan raiteessa olevan tunnistimen yli.

Tuollaisen jos joku firma kehittelisi, niin Saksasta ja USA:sta löytyisi isot markkinat?

Psi
Lämmittäjä
Viestit: 252
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

Re: Radio-ohjaus veturiin.

Viesti Kirjoittaja Psi » 20.11.2007 22:51

Jaska kirjoitti:Sinänsä olisi houkuttelevaa, että veturi ei olisi mitenkään riipuvainen alla olevista sähköjärjestelmistä ja virroituksen toimivuudesta. Kunhan raideleveys olisi oikea, niin homma toimisi suurella luotettavuudella. Varsinkin hitaasti liikuttaessa tuo virroitusongelmien katoaminen olisi todella kova juttu.
Conradin 2008-luettelossa on myynnissä H0-automallien radio- ja IR-laitteita. Näissä on myös suhteellisia säätimiä, eli nopeutta voidaan säätää.

Petri Sallinen on näitä tutkinut ja saattaa olla että jotain nähtävää on tulossa jo ensi vuonna...

Itse asiassa IR-pohjaisten laitteiden tekeminen ei ole kovin vaikeaa itsekään, sillä IR-vastaanotinmoduulit sisältää tarvittavan suodatuksen sun muut (vrt. Tapiolan IR-ajolaitteet). Radiopohjaisten tekoon ei ole oikein laillisia keinoja, siksi on tutkittava mitä kaupasta saa.

pekka

Vastaa Viestiin